Amsterdam Bewaar

Coffeeshop Knollendamstraat beschoten

Kogelgaten in het raam van coffeeshop Yin Yang in de Knollendamstraat
Kogelgaten in het raam van coffeeshop Yin Yang in de Knollendamstraat © Het Parool

In de nacht van woensdag op donderdag is de coffeeshop Yin Yang in de Spaarndammerbuurt beschoten.

Een buurtbewoner werd rond 04.00 uur 's nachts wakker van een drietal knallen. "Ik dacht aan schoten, maar ik zag dat het zo rustig was op straat. Een par studenten fietsten vrolijk voorbij, dus ik dacht dat het wat anders was. Er lag immers ook geen lijk op straat."  

Donderdagochtend werden kogelgaten gevonden  in het raam van de coffeeshop, die op het moment van het incident gesloten was. Er vielen geen gewonden, zo laat een politiewoordvoerder weten. De politie is op zoek naar getuigen.

Het afgelopen jaar werden in Amsterdam zeker tien coffeeshops beschoten, terwijl dat in eerdere jaren sporadisch voorkwam. Na een beschieting was het beleid van de burgemeester om de coffeeshop voor onbepaalde tijd - meestal voor drie maanden - te sluiten, met het oog op de openbare orde en de veiligheid van omwonenden. 

Sinds november 2016 is dat niet langer de standaardreactie. De gemeente stelt dat 'niet kan worden uitgesloten dat er een relatie is tussen de uitvoering van het sluitingenbeleid en de toename van het aantal beschietingen.' Mogelijk nam daardoor het risico juist toe. De afgelopen maanden was het rustig, liet de politie weten.