Coffeeshop Boerejongens: sluiting is volstrekt onterecht

Volgens Boerejongens, een van de grootste coffeeshopketens van Amsterdam, is het intrekken van de vergunning gedurende een week ‘onzorgvuldig en ongegrond’. Dat valt te lezen op een pamflet dat in het raam van de vestiging op de Utrechtsestraat is opgehangen.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Coffeeshop Boerejongens op de Utrechtsestraat, hier nog wel geopend. Beeld Nosh Neneh
Coffeeshop Boerejongens op de Utrechtsestraat, hier nog wel geopend.Beeld Nosh Neneh

De exploitatievergunning van vier vestigingen van de keten zijn voor een week ingetrokken vanwege overtreding van het zogenaamde afficheringsverbod. Coffeeshops mogen geen reclame voor zichzelf maken. Dit verbod is, volgens de gemeente, overtreden.

Na een eerdere waarschuwing bleek begin vorig jaar uit onderzoek door gemeenteambtenaren dat Boerejongens online adverteerde. Zowel op sociale media als op de website van Amsterdam Genetics, dat gelieerd is aan de keten, werd geadverteerd voor de coffeeshops. Zo viel te lezen welke cannabisproducten er te koop waren. Daarnaast stonden op de website van de keten video’s waarin nationale en internationale beroemdheden figureren. Ook stonden er diverse video’s op YouTube waarin de producten van Boerejongens werden aangeprezen.

Volgens Boerejongens draait het allemaal om een verwijderd socialemediabericht uit 2018. Ook wordt geclaimd dat, op aanwijzing van de gemeente, blogs en beelden van websites zijn verwijderd. De keten zou hebben gevraagd om verduidelijking van de bestaande regels. Aan dat verzoek zou door de gemeente geen gehoor zijn gegeven. ‘Andere bewijzen die de gemeente nu meent te moeten aanvoeren betreffen (Instagram-) blogs van derden, waarvoor de coffeeshops natuurlijk niet aansprakelijk kunnen worden gesteld,’ valt te lezen in het pamflet.

Koningin van de cannabis

Boerejongens geldt, met vier vestigingen, als een van de grotere coffeeshopketens van de stad. Begin vorig jaar bleek dat uitbater Mariska van Putten een stevige positie op de Amsterdamse coffeeshopmarkt heeft verworven. Ze kocht op persoonlijke titel meerdere panden waarin coffeeshops huizen. Zo is ze huisbaas van ten minste zes andere coffeeshops.

Daarnaast bleek dat ze Amsterdam Genetics exploiteerde, een bedrijf in cannabiszaad. Zeker twee van haar huurders waren, net als haar eigen coffeeshops, verbonden aan dat zadenbedrijf. Ook vier andere Amsterdamse coffeeshops bleken samen te werken met Amsterdam Genetics.

‘Verbijsterd’

‘De handelswijze van de gemeente steekt, omdat er steeds een nauw en vriendelijk contact heeft bestaan met de gemeentelijke ambtenaren,’ schrijft Boerejongens in het pamflet. Volgens de keten is er sprake van ‘stokoude, niet-onderbouwde klachten’. Boerejongens besluit het pamflet met: ‘Wij zijn verbijsterd’.

De coffeeshops van Boerejongens mogen op maandag 10 januari weer open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden