live

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit

Donderdag trok een van de zwaarste stormen ooit gemeten over het land. De wind ging vrij snel liggen, maar de problemen hielden nog lang aan. Lees hier alles terug.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. NS: Bijna alles loopt weer normaal

  De NS is nog steeds niet helemaal van de storm bekomen. Bijna alle treinen van de NS rijden vanochtend weer volgens de dienstregeling, meldt het spoorbedrijf. "Nog niet alles is als normaal. Op een handjevol trajecten vinden nog herstelwerkzaamheden plaats na de storm," zegt een woordvoerder.

 2. 'Iedereen kan op zijn bestemming komen'

  De NS verwacht dat iedereen donderdag op zijn of haar bestemming kan komen nu er op steeds meer trajecten treinen rijden.

  "Voor sommige reizigers betekent dit langere reistijd, extra overstappen of omreizen. Vannacht rijden we bussen in plaats van nachtnet-treinen," aldus de vervoersorganisatie.

  De NS verwacht op vrijdag een 'nagenoeg normale dienstregeling' te kunnen rijden. Op sommige trajecten moeten reizigers rekening houden met kortere treinen of de inzet van bussen wegens herstelwerkzaamheden.

  Omdat er veel 'lastminutewijzigingen' kunnen zijn, is de informatie in de NS-reisplanner niet volledig. Daarom wordt reizigers geadviseerd op stations te letten op de omroepberichten.

 3. 'Het waait toch al lang niet meer?'

  Felix Kievit (27) en Kiran Shriemisier (28) balen, zoals je kunt zien, verschrikkelijk van de vertraging. Ze zijn collega’s en omdat de treinen niet rijden zijn ze na het werk maar bier gaan drinken. “Wat is met die storm? Het waait toch al lang niet meer? Waarom rijden er dan geen treinen?”

  Felix kan niet meer naar Utrecht en gaat daarom bij zijn broer in Amsterdam slapen. Kiran pakt de bus naar Purmerend.

 4. Anneke brengt reizigers naar huis

  Anneke van Tilburg (51) uit Amsterdam-Noord brengt iedereen die een lift wil naar een adres op maximaal een half uur rijden naar huis. En dat gratis.

 5. 'Eigenlijk alleen maar lol gehad'

  Els Koens (60) uit Apeldoorn en Anneloes Hagens (37) uit Amersfoort kunnen als het goed is zo de trein naar huis pakken. Ze werken allebei bij het UWV in Sloterdijk, en vertrokken daar om 16.00 uur. Ze probeerden het eerst met de bus, maar die kreeg file en toen zijn ze uitgestapt.

  Daarna hebben ze er na eigen zeggen een leuke dag van gemaakt. "Eerst bieren bij Karpershoek en daarna gegeten bij De Prael. We hebben eigenlijk alleen maar lol gehad."

  Nu proberen ze alsnog naar huis te komen, al had Els ook bij haar zus mogen slapen hier in Amsterdam. “Maar ik ben morgen vrij, en je wil toch het liefste naar huis.”

 6. Reizigers Amsterdam CS naar huis

  Het wordt rustiger op de stations. De hal van Amsterdam Centraal is nagenoeg leeg. Reizigers lijken volgens de NS gehoor te geven aan de oproep om alternatief vervoer te zoeken. Ook kunnen reizigers weer beperkt gebruik maken van het treinverkeer.

  De vervoerder doet naar eigen zeggen alles om de laatste gestrande reizigers op hun plaats van bestemming te krijgen, maar dat dat nog wel even kan duren. "Wij adviseren reizigers nog steeds om te kijken of zij ook op een andere manier op hun bestemming kunnen komen'', aldus de NS. Het bedrijf gaat ervan uit dat er geen opvangvoorzieningen geregeld moeten worden.

  Tomás Saiz (30) uit Chili probeert al sinds 16.00 uur naar Leiden te komen. Daar gaat hij een half jaar studeren, maar hij wilde eerst even twee dagen Amsterdam doen.

  Maar terwijl het meeste treinverkeer weer op gang is gekomen, rijden er tussen Leiden en Schiphol nog altijd geen treinen. Wat hij doet tijdens het wachten? Een beetje op en neer lopen.

  Van de storm zelf heeft hij weinig meegekregen. Hij lag nog tot laat in bed van zijn hostel.

 7. Treinverkeer komt langzaam op gang

  De NS gaat bekijken of treinen op bepaalde trajecten kunnen gaan rijden. "We gaan de boel langzaam op gang brengen," aldus een woordvoerder.

  Toch verwacht de woordvoerder dat het treinverkeer in de avond beperkt zal zijn. Daarom adviseert het vervoersbedrijf reizigers nog altijd om naar alternatieven te zoeken om op hun bestemming te komen.

  Volgens de NS-woordvoerder zijn er nog meerdere trajecten waar niet gereden kan worden, zoals tussen Eindhoven en Weert, Tilburg en Vught en Leiden en Hoofddorp.

  De NS gaat ook bussen inzetten om gestrande reizigers van stations weg te krijgen. "Maar dat gebeurt slechts incidenteel. Waar we dat gaan doen, is nog niet bekend."

  Vrijdag
  De problemen op het spoor zullen doorwerken in de dienstregeling van vrijdag. "We verwachten dat over de hele dag gemiddeld negen van de tien treinen zullen kunnen rijden."

  Wel denkt de woordvoerder dat de gevolgen van de problemen in de ochtend groter kunnen zijn dan later op de dag. "We adviseren reizigers dan ook om vrijdag de reisplanner te checken om te zien hoe het met bepaalde treinritten zit."

 8. ProRail: trajecten zijn weer vrij

  Op de meeste trajecten is weer treinverkeer mogelijk. Alleen tussen Leiden en Schiphol is nog geen treinverkeer mogelijk. Dat meldt ProRail.

  "Alle aannemers hebben hard gewerkt aan het spoor. Zeker zeventig bomen zijn verwijderd en rond de veertig bovenleidingen zijn gerepareerd. Het is nu aan de vervoerder wanneer de treinen daadwerkelijk kunnen gaan rijden'', aldus een woordvoerder. Volgens hem kunnen de meeste mensen in de avond nog thuiskomen.

 9. Drukte bij stations door ophalen

  De wegen rondom Amsterdam Centraal staan donderdagavond vast, zo meldt de VerkeerInformatieDienst (VID). Dat komt doordat veel automobilisten op het station vrienden, familie of kennissen willen ophalen die gestrand zijn als gevolg van de westerstorm.

  Op de Amsterdamse ringweg rijdt het verkeer goed door, maar rondom het stationsgebied staat file. "Opgeteld is dat bijna 2 kilometer stilstaan," meldt de VID. Ook rondom Utrecht Centraal staat het volledig vast.