Update

Code oranje door gladheid: ongelukken, valpartijen en snelwegen dicht

In grote delen van het land was maandagochtend code oranje van kracht als gevolg van gladheid en ijzel. De ANWB, politie en ambulance melden veel ongelukken in en om Amsterdam. Inmiddels neemt de gladheid af.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De politie meldde maandagochtend veel val- en glijpartijen in Amsterdam. Aan Wijenburg in Buitenveldert botsten meerdere auto’s tegen elkaar door de gladheid. Op de Johannes Vermeerstraat in Oud-Zuid vond een ‘eenzijdige glijpartij’ plaats, waarbij een slachtoffer naar het ziekenhuis moest. Ook vanuit de Programmeurstraat in Noord en de Polsbroekstraat in Zuidoost werd de meldkamer gebeld vanwege ongelukken.

“Wij verzoeken iedereen even te wachten met naar buiten gaan,” aldus de politiewoordvoerder.

Ook bij de meldkamer ambulancezorg is het maandag aanpoten. “We worden overspoeld door telefoontjes van mensen die zijn gevallen en letsel hebben opgelopen,” aldus een woordvoerder. “Normaal gesproken krijgen we hulp van buurtregio's, maar dat is niet mogelijk omdat zij het ook druk hebben. We worden nu bijgestaan door meldkamers in het zuiden van het land.”

Ook op de spoedeisende hulp is het erg druk. “Nogmaals: blijf thuis, tenzij het strikt noodzakelijk is. Vandaag niet alleen vanwege Covid, maar ook vanwege de gladheid.”

Op sommige plekken waarschuwen bewoners fietsers en voetgangers voor de gladde bruggen in de stad, zoals hier aan de Lijnbaansgracht.

De gemeente geeft aan dat er is gestrooid op de zogeheten hoofd- en plusnetten in de stad. Op dit moment wordt er ook gestrooid bij tram- en bushaltes. Mocht het nodig zijn, zijn daarna de binnenwegen aan de beurt. Inmiddels lijkt de gladheid in de stad af te nemen.

Snelweg

Automobilisten ervoeren de grootste hinder rondom Amsterdam, zegt de ANWB. Zo was de A5 dicht tussen Amsterdam-Westpoort en knooppunt Westrandweg. Ook op de A10, de ring rond Amsterdam, zijn ongelukken gebeurd door de gladheid. De binnenring bij de afrit Tuindorp-Oostzaan was dicht vanwege een ongeval. De A8 ten noorden van Amsterdam is nog steeds afgesloten.

Door een ongeluk op de A9 ter hoogte van knooppunt Velsen liep het verkeer vast richting Amstelveen. Er stond een file van ruim 10 kilometer. Inmiddels is die nog maar 2 kilometer lang.

Vanwege de ongelukken en afgesloten snelwegen waarschuwde Rijkswaterstaat voor drukte op andere wegen. Op de A8 richting Amsterdam was het maandagochtend bijvoorbeeld erg druk.

Vooral in de noordelijke provincies kan de gladheid tot het middaguur aanhouden, zegt Weeronline. In Amsterdam en Noord-Holland is het rond 11.00 een stuk minder glad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden