Amsterdam Bewaar

COC: maak haast met meerouderschapsregeling

Rapport Herijking ouderschap.
Rapport Herijking ouderschap. © ANP

In een brief aan minister Dekker van Rechtsbescherming pleit de belangenorganisatie voor lhbti's voor een snelle invoering van een meerouderschapsregeling.

Het is donderdag een jaar geleden dat de Staatscommissie Herijking Ouderschap de conclusies van een onderzoek naar 'regenbooggezinnen' presenteerde en aan het ministerie van Justitie adviseerde om meerouderschap mogelijk te maken.

Volgens de commissie moest het mogelijk worden dat een kind door meer dan twee ouders erkend wordt en moest er ook een wettelijke regeling komen voor draagmoederschap. De brief die het COC, mede namens een aantal belangenorganisaties, donderdag verstuurde, is een herinnering aan deze adviezen. De belangenorganisatie verzoekt de minister om haast te maken met de meerouderschapsregeling. 

Overwinning
COC-voorzitter Tanja Ineke sprak vorig jaar, toen de commissie haar adviezen publiceerde, van 'een historische overwinning voor kinderen en ouders in meeroudergezinnen en een doorbraak in het familierecht.' 

De nieuwe regering dreigde echter roet in het eten te gooien: uit de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zou naar voren zijn gekomen dat de coalitie nog nader onderzoek wil naar de invloed op het familierecht alvorens een meerouderconstructie mogelijk te maken. 

In het regeerakkoord staat echter ook dat de regering van zins is de adviezen van de Commissie Herijking Meerouderschap over te nemen wat betreft fiscale consequenties, nationaliteitsrecht, vreemdelingenrecht, erfrecht, onderhoudsverplichtingen en naamrecht.

"Die verdere uitwerking van de betekenis voor het familierecht is wat het COC betreft een formaliteit, die gewoon hoort bij een nieuw wetgevend proces," stelt een woordvoerder van het COC. "Bij het maken van een nieuwe wet over meerouderschap kunnen ambtenaren dit ook gelijk uitzoeken." 

Overigens gaf minister Sander Dekker van Rechtshandhaving onlangs bij een bijeenkomst voor het 25-jarig jubileum van het Nieuw Burgerlijk Wetboek te kennen op de hoogte te zijn van de problematiek. "Kinderen die de ene week doorbrengen bij 2 pappa's. En de andere week bij twee mamma's. Hoe vertalen we dat wettelijk in het familierecht?" vroeg de minister zich in een speech af. 

Lees ook: Meer dan twee ouders, wat betekent dat voor het kind? en Regenbooggezinnen: wie mag de ouder zijn, en wie niet?