Amsterdam Bewaar

Coalitie zoekt oplossing voor leegloop Tolhuistuin

Op het voormalig laboratorium van Shell huizen ongeveer veertig bedrijven
Op het voormalig laboratorium van Shell huizen ongeveer veertig bedrijven © Eva Plevier

De vier coalitiepartijen willen dat er een oplossing komt voor de Tolhuistuin in Noord. Meer dan de helft van de culturele instellingen dreigt te vertrekken vanwege een forse huurverhoging door de gemeente.

Er wordt woensdag een motie ingediend in de commissie Kunst, Diversiteit en Democratisering.

In de motie van de PvdA, die wordt ondertekend door de SP, GroenLinks en D66, staat dat 'alle mogelijke middelen' ingezet moeten worden om te voorkomen dat de instellingen vertrekken en de Tolhuistuin als cultuurhuis verloren gaat.

Op het voormalig laboratorium van Shell, sinds 2014 een broedplaats voor creatief talent, huizen ongeveer veertig bedrijven: van theatermakers, tekstschrijvers, beeldend kunstenaars tot een hiphopschool. De huur, die momenteel 55 euro per vierkante meter is, wordt met ingang van juni 2019 verdubbeld naar 120 euro per vierkante meter. 

Gesprek
Vijf bedrijven zijn daardoor al vertrokken uit de Tolhuistuin. Meer dan de helft heeft aangegeven ook weg te gaan en is op zoek naar een nieuwe plek, zegt Marjo van Schaik van de Stichting Tolhuistuin en hoofdverhuurder. "Onze toekomst staat op de tocht. Dit betekent mogelijk het einde voor de Tolhuistuin." 

Ze is nog in gesprek met de gemeente. "Het gehele complex is van het stadsdeel overgegaan naar het gemeentelijk vastgoedbedrijf. Ze zijn strak in hun eisen. We moeten een plan maken waarin staat hoe we die huurverhoging doorvoeren. Dat wordt een mission impossible. Juist dit soort bedrijven hebben niet veel geld te spenderen."

De Amsterdamse Kunstraad ondersteunt de Tolhuistuin.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.