Club Mad Fox blijft gesloten: 'kans op herhaling te groot'

Mad Fox, waar afgelopen vrijdag voor de ingang een handgranaat tot ontploffing kwam, blijft voor onbepaalde tijd gesloten. Het risico op herhaling is volgens burgemeester Femke Halsema te groot.

Het Parool
Politie-onderzoek bij club Mad Fox, gelegen onderin Hotel W. Beeld Het Parool
Politie-onderzoek bij club Mad Fox, gelegen onderin Hotel W.Beeld Het Parool

Dat staat in het vandaag gepubliceerde sluitingsbevel. 'Een periode van rust is nodig om de openbare orde te herstellen, en geeft de politie de gelegenheid om onderzoek te doen naar wat hier aan de hand is,' schrijft de burgemeester.

Er wordt uitgegeaan van een gerichte actie op de club, aldus Halsema. 'De explosie heeft de veiligheid van omwonenden, voorbijgangers en hotelgasten ernstig in gevaar gebracht en de openbare orde aangetast.'

Afgelopen vrijdagochtend vroeg ging er een granaat af bij de ingang van de op dat moment gesloten club. Later die middag werd nog een keer melding gemaakt van een handgranaat. Daarop werd een deel van de Raadhuisstraat afgezet, maar dit keer bleek het loos alarm. Op last van de burgemeester werd de club diezelfde dag per direct gesloten.

Eerdere meldingen
Het was niet de eerste keer dat er melding werd gemaakt van granaten bij de club, gelegen onderin Hotel W. In de middag van 6 maart dit jaar, was er een melding dat er mogelijk een handgranaat over een hek bij de club was gegooid. Later in de avond kwam er een andere melding binnen: er zouden twee handgranaten in de club liggen. Beide keren kwam de politie ter plaatse maar werd niets aangetroffen.

Vanwege de meerdere meldingen in een korte periode acht de burgemeester de kans op herhaling te groot. 'Het geopend blijven van deze inrichting levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde,' aldus de burgemeester.

In het bevel valt te lezen dat 'de exploitant' afgelopen vrijdag de gelegenheid heeft gekregen zijn zienswijze te geven over het voornemen om over te gaan op sluiting. Hij geeft aan dat dit volgens hem onterecht zou zijn, omdat 'de handgranaat niet onomstotelijk op club Mad Fox gericht zou zijn', 'er slechts één incident is geweest' en 'de ondernemer geen schuld heeft aan het incident en met de sluiting onevenredig benadeeld zou worden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden