Circulair plassen: deze plantenbak is ook een urinoir

Plassen in een plantenbak? Vanaf deze week kan het op twaalf plekken in de Amsterdamse binnenstad. Met dank aan de Green Pee, een vinding van Richard de Vries.

Patrick Meershoek
null Beeld Green Pee
Beeld Green Pee

Eigentijds urineren is circulair urineren. In de uitgaansgebieden in het centrum worden deze week twaalf Green Pee’s geplaatst. In deze combinatie van een plantenbak en een urinoir kan 300 liter urine worden opgevangen die – na bewerking – wordt hergebruikt als meststof en water van goede kwaliteit.

De Green Pee is duurzaam in alle opzichten. Het urinoir verbruikt geen water. De urine wordt opgevangen in een bak met geur-absorberende hennepvezel. Vermengd met de vezel vormt de plas na compostering een fosfaatvrije biologische meststof.

De Green Pee is ontwikkeld door Richard de Vries uit Vlaardingen, die zich in opdracht van steden in binnen- en buitenland bezig houdt met positieve gedragsbeïnvloeding in de openbare ruimte. “De behoefte om te plassen kun je niet veranderen, het gedrag van de wildplassers wel,” vertelt hij over zijn vinding.

Bij voorbeeld door een aantrekkelijk alternatief te bieden voor een donkere steeg of monumentale muur. De Green Pee is een vrolijk gekleurde plantenbak met een plasmond. Na een eerste proef bleek het wildplassen met de helft verminderd door de komst van de voorziening.

Privacyscherm

In Amsterdam komt een verbeterde versie te staan. “Aanvankelijk waren er wat klachten over het gebrek aan privacy voor de gebruikers,” vertelt De Vries. “Bij de nieuwe modellen hebben we daarom een privacyscherm aangebracht. En er is nu ook een versie voor twee personen.”

De Green Pee zal in Amsterdam alleen in gebruik zijn op de drukke uitgaansavonden. Van maandag tot en met donderdag is de plasmond afgesloten. De Vries: “Er zijn ook steden waar hij de hele week open is. Amsterdam heeft een andere keuze gemaakt.”

Hufterproof

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de doelgroep van de wildplassers, legt de maker uit. “De Green Pee staat in een ruwe omgeving. Hij is hufterproof. Alles kan natuurlijk, maar de hoogte van de bak maakt het onaantrekkelijk om op de planten te urineren.”

De Vries kiest zelf het groen voor in de bak. “Ook de planten moeten tegen een stootje kunnen. In Mechelen werkten we met winterheide, sterk en toch leuk om te zien. In Amsterdam zal het wel iets van gras met mooie pluimen worden.”

Ook aan het onderhoud van de planten is gedacht. De Green Pee heeft een reservoir waarin regenwater wordt opgevangen. Via een lont wordt dat water gebruikt om de planten vochtig te houden. “Hij past perfect bij de ambities van een klimaatneutrale stad,” aldus De Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden