Amsterdam Bewaar

Chinese toerist is uitgekeken op Amsterdam

Chinese toerist in Amsterdam
Chinese toerist in Amsterdam © Sanne Zurné

Een opmerkelijke kentering: het aantal Chinese toeristen in Amsterdam neemt plotseling af. Ze overnachten liever in de regio en als ze komen, geven ze minder uit.

Chinese toeristen waren altijd een zekerheid in Amsterdam: ze kwamen elk jaar in steeds grotere aantallen en gaven hier ook nog eens meer geld uit. Vorig jaar nam het aantal hotelovernachtingen van Chinezen in de stad toe met bijna 28 procent, tot 245.000. In zes jaar tijd is het bezoek uit China verdubbeld.

Inmiddels is sprake van een breuk met dit verleden. "Wij zien 10 tot 20 procent minder Chinese toeristen in onze zaak," zegt Benno Leeser, directeur van Gassan Diamonds.

Zijn schatting wordt ondersteund door cijfers van ABN Amro en statistiekbureau CBS. Het bezoek vanuit Azië blijft achter, dat daalt 3 procent. En China is in deze groep de meest opvallende daler: 9 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 64.000 hotelovernachtingen.

Niet meer in groepen
Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam neemt volgens het CBS in de eerste vier maanden van dit jaar toe met 6,6 procent. Ruim 5 miljoen bezoekers boekten een hotel in deze stad.

9%

Het aantal overnachtingen van Chinezen in Amsterdam is in de eerste vier maanden van dit jaar gedaald tot 64.000. In totaal was er juist een groei van 6,6 procent.

Conclusie: het toerisme in Amsterdam groeit onverminderd door en overtreft alle schattingen. Maar de Chinezen doen hieraan niet mee.

Global Blue, het bedrijf waar toeristen van buiten de EU hun btw-teruggave op aankopen kunnen regelen, merkt ook een verandering.  Sinds begin dit jaar daalden de aangemelde aankopen door Chinezen met 8 procent. Over de laatste twaalf maanden is de afname 4 procent.

Dure euro
Jorn Hoogesteijn, directeur Benelux, durft niet te zeggen  of deze daling samenhangt met een afname van het toerisme uit China. "Ik zie vooral een andere verschuiving: Chinese toeristen geven minder uit."

De vraag is waar deze trendbreuk vandaan komt. Econoom Sonny Duijn van ABN Amro, gespecialiseerd in toerisme, wijst erop dat Chinese millennials op een andere manier reizen dan de generaties daarvoor: individueler, niet meer in grote groepen via een touroperator en minder kooplustig.

Ook het aantal Amerikaanse en Britse bezoekers dat een kamer boekt in de regio neemt toe

Dit is een trend die Hoogesteijn van Global Blue ook waarneemt. "Zij gaan niet meer automatisch naar de diamantair, maar ook naar de Negen Straatjes." Hij geeft ook de schuld aan de relatief dure euro ten opzichte van de yuan. Bovendien zijn de prijzen van hotelkamers hier flink gestegen. "Amsterdam wordt duurder."

Tijdelijke dip?
Dit zou verklaren waarom het aantal Chinese hotelgasten in de regio wel stijgt, zo'n 27 procent tot 28.000, en in heel het land wel 2 procent is toegenomen. Dat kan erop duiden dat de gewenste spreiding van toeristen over de gehele regio in ieder geval onder Chinezen een feit is, gedreven door de prijs. Ook het aantal Amerikaanse en Britse bezoekers dat een kamer boekt in de regio neemt toe.

Duijn van ABN Amro verwacht dat de dip in Chinese boekingen in Amsterdam tijdelijk is. Ook Ad Godijn, vestigingsmanager van New Century, een hotel in Osdorp dat zich vooral richt op Chinezen, gaat daarvan uit. Zijn keten wil uitbreiden in Osdorp en in de rest van het land. "Ik krijg uit China te horen dat het aantal toeristen met miljoenen zal groeien."

Veel Nederlanders

Vooral Nederlandse bezoekers zorgen voor een groei van het toerisme in Amsterdam. In de eerste maanden van dit jaar boekten 896.000 Nederlanders hier een hotel, 16 procent meer dan een jaar eerder. "Ze laten zich niet weerhouden door berichten over de drukte in de stad," aldus Sonny Duijn van ABN Amro.

Ook Zuid-Europeanen komen vaker. Frankrijk was goed voor een plus van 17 procent, Spanje van 22 procent. Het bezoek uit buurlanden België en Duitsland nam 6 procent toe. Amerika boekt een plus van 7 procent.

Onder de dalers bevinden zich, naast China, ook India (-4 procent) en Engeland (-1 procent).