Amsterdam Bewaar

Chinees streetfood in plaats van kebab in club Claire

Bao met gebakken buikspek en geheime saus
Bao met gebakken buikspek en geheime saus © Wendy Wang.

Wendy's Bao's komt in de plaats van kebabzaak Pita in club Claire. Chef en eigenaar Wendy Wang presenteert vanaf 6 januari haar eigen kijk op Bao's; Aziatische gestoomde broodjes gevuld met vlees of groenten.

'Bao is een gestoomd broodje gemaakt van water en bloem, gevuld met gebakken vlees en groenten. Het is een gerecht dat is bedacht in tijden van armoede,' zegt Wang. 'Vroeger als ze in China vlees of groenten over hadden stopten ze dat in een Bao. Het is snel klaar en het vult.'

Wang presenteerde haar concept voor het eerst in de keuken van TonTon Club, op de Sint Annendwarsstraat en daarna bij restaurant Parck op de Overtoom. In Claire neemt ze de plaats in van kebabzaak Pita. Ze past zich snel en gemakkelijk aan aan de omgeving en het beschikbare kookgerij. 'Ik kan niet frituren, want dan stinkt de hele club natuurlijk. Dus ik zal de bao met gefrituurde kip moeten vervangen.'

De gerechten zijn snel klaar en voor een groot deel thuis al klaargemaakt. 'Varken doe ik overdag thuis in de pan, in Claire leg ik ze op een warmteplaat. Daar worden ze nog knapperiger van. De vegetarische worst marineer ik ook thuis en hoef ik alleen maar op te bakken.' 

Wang bracht een groot deel van haar jeugd door in Shanghai. De fundering van haar recepten zijn een combinatie van recepten die zijn overgedragen van Chinese oma op moeder. En daar weet zij haar eigen draai aan te geven. Nieuwe gerechten bedenken is een kwestie van proberen en proeven. 'Ik stond met twee vrienden in de keuken van TonTon. We hadden onwijs trek. Toen hebben we geprobeerd een broodje te frituren en daar een bolletje ijs tussen gedaan. Was gewoon heel lekker.'