PlusMijn Amsterdam

Chazia Mourali: ‘Het Van Gogh voelt afgepakt van de Amsterdammers’

Presentatrice Chazia Mourali (57) is ambassadeur van Tapis Rouge: Franse Film Selectie, die 5 november begint. Ze drinkt graag koffie tegenover het skatepark en vindt betekenis en troost in de Augustinuskerk.

Mijntje Klipp
null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Mijn buurt

“Mijn favoriete buurt was lang de Plantagebuurt, maar toen ik in verwachting was van dochter Jasmijn zijn we bij het Beatrixpark komen wonen. Een huis met een tuin, met appel- en perenbomen. In mijn kruidentuin staat een gigantische laurierstruik, en tijm en lavas. Soep maken betekent met een schaar de tuin in.”

Lied over Amsterdam

Aan de Amsterdamse grachten. Vraag: bedoelen ze met Plein nou Leidse- of Rembrandtplein? Mooiste zin: Alleen de bomen, dromen…”

Restaurant

“AN op de Weteringschans, ik kom er al dertig jaar. Nu in de gezellige huiskamer, met koel balkon voor de zomerdagen. Lieve mensen, en zalm teriyaki en groene thee-ijs zijn mijn favorieten.”

Uitgaan

“Uitgaan voor mij is naar de opera of naar het ballet. Ik ben een kijker – zingen en dansen zijn bepaald geen verborgen talenten. Ik houd ervan dat mensen zich ervoor kleden. Ik schreef jaren voor het operablad. Daar was ik enorm trots op.”

Ergste winkelervaring

“In de Burberrywinkel in de PC Hooft. Ik liep met een wat oudere tas van ze naar binnen en kreeg meewarige blikken: O, heb je díe ruit nog? Alsof ik een T-Rex aan een halsband had. Ik koop niets van verkopers die me een rotgevoel geven.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Kerk

“De Augustinuskerk is belangrijk in ons leven. Een kaars aansteken, na de mis luisteren naar de verhalen van oude mensen. Pater Bakker en pastor Klawer zijn zeer betrokken geestelijken. In de katholieke kerk vind ik poëzie, saamhorigheid, warmte, betekenis en troost. En zonder hadden we Madonna, The Sound of Music en Gerard Reve niet gehad. I rest my case.

Museum

“Het Van Gogh was mijn favoriet, maar sinds de verbouwing voelt het alsof het is afgepakt van de Amsterdammers. Het Stedelijk is nu mijn lievelingsmuseum.”

Standbeeld

“Het standbeeld dat er zou moeten staan is een decorstuk uit Parsifal van Anish Kapoor. Een gigantische spiegel, waarin publiek en de voorstelling weerspiegelen, in een glazen vitrine op het plein voor het Nationale Opera & Balletgebouw, zodat iedereen de kwaliteit binnen ziet.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Geheim adresje

“Zeeburgereiland! Daar heeft het leven in de toekomst vorm gekregen. Energiezuinig, gemeenschappelijke huurfietsen, auto’s en binnentuinen, en er is de Akropolistoren voor ouderen die met elkaar film kijken en socratische gesprekken voeren. Drink er koffie bij Bluey’s tegenover de meest urban plek van de stad: het skatepark. Allerbeste initiatief van Amsterdam: de stekjesruil bij Bluey’s!”

Wil niet dood gevonden worden

“Ik wil wél dood gevonden worden in hospice Immanuel. Mijn moeder bracht er de laatste weken van haar leven door. De gezelligste plek om afscheid te nemen.”

Mooiste park

“Beatrixpark, vooral de treurwilgen aan het water, het kruidentuintje en de konijntjes bij het vallen van de avond.”

Favoriete winkel

“Winkelen is ten onrechte een handeling die geldt als oppervlakkig. Eeuwig zonde dat echt Amsterdamse plekken als Hirsch, Metz en de Bonneterie weg zijn. Ik houd van tweedehandswinkels: kleding bij Episode, en De Ruilhoek in de Maasstraat, juwelen bij Lyppens in de Langebrugsteeg.”

Een avond stappen met

“Met Lambert Wilson, een van mijn favoriete Franse acteurs. Hij speelt de generaal in De Gaulle, te zien op Tapis Rouge.”

Eerste keer in Amsterdam

“Met mijn ouders naar de stad, mijn vader snuffelde urenlang in boeken in De Slegte. Hij vergat mijn moeder en mij helemaal. Ik mocht kiezen wat ik wilde op de kinderafdeling. De hele Bolke de Beer-serie heb ik er op de kop getikt.”

Favoriete Amsterdammer

“Mag ik de ergste Amsterdammer noemen? De ergste is Robert M. Een baby aanbieden aan een vriendje voor 50 euro. De duivel bestaat. Ik ben tegen de doodstraf, maar als ik een uitzondering zou maken, was het voor hem. Ik zal nooit vergeten hoe burgemeester Van der Laan live op AT5 aankondigde wat er was gebeurd in een crèche. In Zuid. Ik slaakte, egoïstisch, een zucht van verlichting toen het niet de crèche van mijn dochter was.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Favoriete broodje

“Zonder twijfel het lekkerste is de avocado toast bij Le Pain Quotidien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden