PlusNieuws

Chaos bij Waternet steeds groter: 200 miljoen euro belastinggeld mogelijk niet meer geïnd

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft een achterstand van 200 miljoen euro in belastingen die niet meer te innen zijn, zegt raadslid Diederik Boomsma (CDA). Volgens wethouder Shula Rijxman (Deelnemingen) zal het de gemeente niet raken.

David Hielkema
Het hoofdkantoor van Waternet. Beeld Daphne Lucker
Het hoofdkantoor van Waternet.Beeld Daphne Lucker

Raadslid Diederik Boomsma (CDA) wees hier woensdag op, toen de gemeenteraad het onderwerp deelnemingen besprak. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft al jaren problemen met het innen van belastingen door ict-problemen bij Waternet. De gemeente zit in het bestuur van Waternet, waardoor Boomsma vindt dat de Amsterdamse wethouders ook verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken.

Volgens Boomsma verliest Waternet miljoenen euro’s doordat achterstallige heffingen na een jaar niet meer kunnen worden opgelegd bij Amsterdammers en bedrijven. “Er gaat echt heel veel mis bij Waternet. Ze hadden die ict-problemen en ik begrijp dat het nog 3,5 jaar gaat duren om de problemen rondom de achterstanden op te lossen. Dat zou tot een verlies van naar schatting zeker 200 miljoen euro in belastingen leiden, omdat je na een jaar niet meer kunt innen.”

Wethouder Shula Rijxman (Deelnemingen) wilde niet uitgebreid op de kwestie ingaan, maar zei wel dat de gemiste belastinginkomsten de gemeente niet zullen raken. Rijxman: “Het klopt dat er een probleem is en dat we daar naar aan het kijken zijn. Maar het is een probleem waar we op afstand van staan, omdat het niet binnen de gemeente gebeurt.”

Wel of niet verantwoordelijk

Stichting Waternet is in 2006 opgericht en wordt naast de gemeente ook bestuurd door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Waternet heeft als taken om onder meer schoon drinkwater te verzorgen in de stad, de grachten en leidingen schoon te houden en bruggen en sluizen te onderhouden.

Rijxman zei dat Waternet formeel niet onder de gemeente valt, omdat de stichting een ander bestuursorgaan is. Maar in dat bestuur maken AGV, de gemeente en een aangesteld bestuurslid de dienst uit, waardoor Amsterdam volgens Boomsma voor de helft verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de stichting.

Rijxman bleef erbij dat het Amsterdam niet gaat raken, waarna ze verwees naar wethouder Melanie van der Horst. Zij zit namens Amsterdam in het bestuur van Waternet en is betrokken bij de problemen die zich hier al jaren afspelen, maar was tijdens het debat afwezig. Rijxman zegde een brief toe met de laatste stand van zaken.

Reduceren schuldpositie

Het is al langer onrustig binnen Waternet. AGV kampt met forse geldproblemen, terwijl de waterschapsbelastingen de enige inkomstenbron zijn. Mochten deze inkomsten inderdaad verloren gaan, dan is dat een grote domper voor het waterschap.

AGV had vorig jaar al de hoogste schuldenlast van alle waterschappen in Nederland. Het eindigde met een tekort van circa 3 miljoen euro. De totale schuldenlast bedraagt ruim 800 miljoen euro, bijna vier keer zoveel als het waterschap jaarlijks netto ontvangt aan belastingen. Andere waterschappen vinden hooguit 2,5 keer zoveel acceptabel.

Provincie Noord-Holland is toezichthouder. Daar leven zorgen over de schuldpositie van het waterschap, meldde een woordvoerder van Gedeputeerde Staten vorig jaar. “In onze laatste brief over de begroting van het waterschap hebben wij het bestuur geadviseerd nadrukkelijk aandacht te besteden aan het reduceren van de schuldpositie.”

Volgens Waternet geen sprake van verjaring
Een woordvoerder van Waternet laat weten dat er geen sprake is van verjaring. ‘Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) is de achterstanden aan het inlopen. Voor die verjaring staat een termijn van drie jaar. En daar zitten we binnen, waardoor er geen sprake van is.’

De woordvoerder zegt ook dat Amsterdam niet verantwoordelijk is voor het opleggen en innen van de waterschapsbelasting, maar alleen voor ‘Amsterdamse taken’ die Waternet uitvoert, waaronder de levering van drinkwater, het rioolbeheer en de brug- en sluisbediening die goed loopt. Waternet zegt dat ondanks door het vertraagd innen van belastingen dit werk gewoon uitgevoerd kan worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden