Centrum voor Beeldende Kunst opent tijdelijke locatie in Oostpoort

Het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) moest uit de voormalige Oostergasfabriek vertrekken, maar opent donderdag een nieuwe, tijdelijke locatie in winkelcentrum Oostpoort.

Een performance tijdens het laatste weekend van CBK in de voormalige Oostergasfabriek. Beeld Amaury Miller
Een performance tijdens het laatste weekend van CBK in de voormalige Oostergasfabriek.Beeld Amaury Miller

In het pand op de Waldenlaan, waar tot voor kort kledingwinkel Cool Cat huisde, worden tot in ieder geval het einde van dit jaar exposities en performances geprogrammeerd. Een ‘openingsfeestje’ volgt nog.

Naast het bezoeken van tentoonstellingen kunnen Amsterdammers bij het CBK ook kunst lenen. Het is niet mogelijk met de auto bij het nieuwe pand te komen. Daarom kunnen grote en zware werken alleen op afspraak worden opgehaald en geretourneerd op de oude locatie aan de Oranje Vrijstaatkade, waar het depot zich nog bevindt.

Kunst reserveren kan nog steeds via de digitale catalogus. Maar, zo waarschuwt het kunstcentrum bij voorbaat, doordat de meeste werken in het depot staan zal het ‘iets meer tijd en inspanning’ vergen deze klaar te zetten.

Advies

Het CBK, de organisatie die zich in de afgelopen 35 jaar heeft ingezet om beeldende kunst op een laagdrempelige manier toegankelijk te maken voor Amsterdammers, moest per 1 augustus het oude pand aan de Oranje Vrijstaatkade verlaten. De reden: beeldende kunstinstelling Framer Framed heeft vanaf begin deze maand de sleutel tot de zuiveringshal van de voormalige Oostergasfabriek.

Dat besluit werd door de gemeente genomen na een onafhankelijk adviesrapport, waarin de vraag centraal stond of en hoe stadsdeel Oost een cultuurhuis als Tolhuistuin of Podium Mozaïek kan realiseren. Het advies luidde: kies niet voor ‘een stenen gebouw’, maar voor een netwerk waarbij verschillende kunstdisciplines op verschillende plekken worden ondergebracht.

Daarvoor werd Framer Framed – een presentatie-instelling zonder eigen collectie, maar met wisselende tentoonstellingen – benaderd. Dat besluit van de gemeente zorgde bij CBK-bestuurders en betrokkenen voor onbegrip. Vooral het feit dat ze nooit zijn betrokken bij de besluitvorming en er nooit is gesproken over een middenweg, vonden ze pijnlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden