Amsterdam Bewaar

Centrum voor Beeldende Kunst Oost in de aanbieding voor één euro

Centrum voor Beeldende Kunst Oost in de aanbieding voor één euro
© ANP

Het Centrum voor Beeldende Kunst in Oost wordt definitief verzelfstandigd. Geïnteresseerden voor de exploitatie kunnen zich melden bij het stadsdeel.

Het is een dossier dat al ruim drie jaar speelt. Waar andere stadsdelen de kunstuitleen al lang geleden hebben verzelfstandigd, is stadsdeel Oost, samen met Zuidoost, de laatste die een kunstuitleen en kunstcentrum in stand houden.

Het CBK, gevestigd in een gerenoveerd fabriekspand aan de Oranje Vrijstaatkade in hetzelfde gebouw als het stadsdeelkantoor, moet door een andere partij worden geëxploiteerd. De stadsdeelraad vindt een kunstuitleen geen taak van de overheid. Krap dertig jaar geleden begon het CBK als Artoteek. Tegenwoordig is het ook een expositieruimte en educatiecentrum.

Oproep
Oost deed vrijdag een oproep aan geïnteresseerden: zij kunnen zich tot 21 februari melden met een plan. Daarin moet in elk geval kunstuitleen, cultuureducatie en het organiseren van concerten en exposities zijn opgenomen. 'Eigenlijk wat er nu ook gebeurt. We willen het zo compleet mogelijk laten overnemen, inclusief de paar werknemers en vrijwilligers,' aldus woordvoerder Marije van Wees van stadsdeel Oost.

Vergoeding
Om de exploitatie aantrekkelijk te houden is er vanuit het stadsdeel een vergoeding tot 280.000 euro per jaar beschikbaar om de niet-winstgevende taken als educatie te blijven doen. 'De kunstuitleen kan zichzelf wel bedruipen, maar de andere functies niet,' aldus Van Wees. In 2012 kostte het CBK het stadsdeel 250.000 euro per jaar, exclusief overheadkosten.

De kunstcollectie van het CBK, bestaande uit 4905 werken, kan voor een symbolisch bedrag van één euro worden overgenomen.

Lees vandaag (17-12) meer in Het Parool.