Celstraf 'Zonnekoning' Möllenkamp blijft in stand

Hubert Möllenkamp, de twee jaar geleden wegens witwassen, omkoping, verduistering en meineed veroordeelde oud-topman van woningcorporatie Rochdale, gaat definitief drie jaar en drie maanden de cel in.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In 2015 werd de corporatieman door de rechtbank veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. Het Hof gaf hem in hoger beroep in 2017 drie jaar en drie maanden. Möllenkamp ging daartegen in cassatie omdat hij meende geen eerlijk proces te hebben gehad.

Hij vond verder dat hij niet voor zowel meineed als andere delicten vervolgd kon worden. In de eerdere procedures werd hem mede aangewreven dat hij tegenover de parlementaire enquêtecommissie loog over hoe hij aan zijn geld kwam. Volgens de advcaat van Möllenkamp was het een oneerlijk proces dat in strijd was met artikel 6 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Hoge Raad verwerpt dat verweer in de uitspraak van dinsdag, omdat het wetsartikel is bedoeld voor verdachten die onder dwang verklaringen hebben afgelegd. Het beoogt geen bescherming van verdachten die opzettelijk onder ede in strijd met de waarheid een verklaring hebben afgelegd.

'Zonnekoning'
In 2009 werd Möllenkamp ontslagen als bestuurder wegens zelfverrijking. Hij liet zich daarbij op kosten van de woningcorporatie voor 8500 euro per maand rondrijden in een Maserati, waarna hij de 'Maserati-man' werd genoemd. Möllenkamp, die ook de bijnaam 'Zonnekoning' verwierf, bezat in Spanje een huis en een jachthaven van bijna vier miljoen euro.

Het bleek dat hij ook steekpenningen aannam bij aan- en verkoop van onroerend goed. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt.

In 2012 maakte het Openbaar Ministerie bekend Möllenkamp, zijn vrouw en vier medeplichtigen te gaan vervolgen wegens fraude. Volgens het OM had hij voor honderdduizenden euro's aan steekpenningen aangenomen. Ook werd hem aangewreven voor ongeveer een miljoen euro gefraudeerd te hebben via de belasting.

Mercedessen
Zelf heeft Möllenkamp altijd ontkend dat hij steekpenningen aannam. Volgens hem was het vooral een onhandigheid van hem dat hij giften accepteerde van zakelijke relaties. Verder stelde hij dat de Spaanse villa en de Mercedessen hem te leen waren gegeven.

De affaires kwamen aan het licht nadat De Telegraaf in 2008 schreef dat Rochdale 46,5 miljoen euro betaalde voor het kantoorgebouw De Heerd in Amsterdam-Zuidoost, terwijl dat pand nog enkele maanden daarvoor voor de helft van de prijs van eigenaar verwisselde. Daarop volgenden onderzoeken, onder meer van Deloitte en Justitie.

Eberhard van der Laan, minister van Volkshuisvesting voor hij burgemeester in Amsterdam werd, plaatste vervolgens Rochdale onder toezicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden