Celstraf voor demonstrant met ploertendoder

Een man die tijdens de rellen op het Museumplein in januari politiepaarden zou hebben mishandeld met een ploertendoder, is door de politierechter veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De celstraf is gelijk aan de strafeis van de officier van justitie.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zelf ontkent Melvin B. (36) dat hij op 17 januari tijdens de avondklokrellen op het Museumplein in Amsterdam paarden heeft mishandeld. Hij erkent wel een politiehond te hebben geschopt.

De politierechter concludeert op basis van de beelden die op zitting werden getoond dat er genoeg bewijzen zijn dat B. tijdens de uit de hand gelopen en verboden demonstratie openlijk geweld heeft gepleegd tegen de politie. Bovendien heeft hij zich niet gehouden aan het noodbevel om zich te verwijderen en had hij bij zijn arrestatie op de Van Baerlestraat twee verboden wapens bij zich: een opvouwbaar mes en een ploertendoder. Dat is een wapenstok met een loden kop erop.

Slaande bewegingen

De oorlogsveteraan zat sinds zijn arrestatie ruim zes weken vast. Hij kwam in maart voorlopig vrij en kreeg een straatverbod mee. De schorsing van zijn voorarrest is donderdag per direct opgeheven. “U mag als burger demonstreren, maar nou niet op het Museumplein,” oordeelde de politierechter. “Het is gewoonweg te riskant. Er wordt vuurwerk afgestoken en de afstandsregel van 1,5 meter is daar 1,5 centimeter en dan loopt u daar nog eens vrolijk tussendoor met uw ploertendoder,” oordeelde de politierechter.

Tijdens de zitting liet de officier van justitie beelden zien van de rellen. Hij ziet daarop de Afghanistan-veteraan slaande bewegingen maken richting de paarden. “Drie agenten verklaren dat ze zeker weten dat hun paard geraakt is. Dat voelden ze. Ze wijzen u als dader aan.” aldus de officier.

De drie agenten krijgen elk 750 euro schadevergoeding voor immateriële schade. De berijder van paard Gijs zegt dat hij slaapproblemen aan de rellen heeft overgehouden. “Hij kan niet begrijpen dat zijn dier zo’n pijn wordt gedaan,” hield de rechter de verdachte voor. De rechter veroordeelde B. eveneens tot het betalen van 500 euro als schadevergoedingsmaatregel ten behoeve van de gemeente Amsterdam.

‘Voorste linie relschoppers’

“Op 17 januari is veel geweld gebruikt tegen de politie. De verdachte heeft daar een afschuwelijke bijdrage aan geleverd,” aldus de officier van justitie in de rechtbank in Amsterdam. “Hij zegt geen relschopper te zijn, maar het OM denkt daar anders over. Hij is met wapens naar het Museumplein te gaan, terwijl hij wist dat het uit de hand kon lopen. Hij ging het niet uit de weg, maar bevond zich in de voorste linies van de relschoppers en trekt zijn ploertendoder. Geweld tegen de politie is onaanvaardbaar”, aldus de officier.

Zelf noemde B. het ‘stom’ dat hij wapens meenam naar de demonstratie. “De ploertendoder had ik nooit mee moeten nemen. Ik weet ook niet wat me bezielde. Ik wilde geen slachtoffer worden van politiegeweld,” zei de oud-millitair.

Dat het politiepaard gewond raakte, leidde tot veel ophef. Dierenbelangenorganisaties pleitten er na het incident voor dat de politie stopt met de inzet van honden en paarden bij rellen en oproer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden