Amsterdam Bewaar

Cellen Bijlmerbajes worden tijdelijke woonruimten

Eerder werd een deel van de voormalige Bijlmerbajes bewoond door vluchtelingen en statushouders.
Eerder werd een deel van de voormalige Bijlmerbajes bewoond door vluchtelingen en statushouders. © ANP

Tot de Bijlmerbajes verbouwd is tot stadswijk Bajes Kwartier, zal een deel van de cellen beschikbaar worden gesteld voor tijdelijke bewoning.

Tot januari diende het gebouw aan de Wenckebachweg als azc en werden de kamers bewoond door zo'n duizend vluchtelingen en statushouders. Vanaf maart komt de Bijlmerbajes in handen van een projectontwikkelaar die er de nieuwe wijk Bajes Kwartier gaat bouwen. 

Tot dat gerealiseerd is, komt een deel van de gebouwen beschikbaar voor onder meer tijdelijke bewoning.

'Je telefoon hoef je niet naar binnen te smokkelen en je mag naar buiten wanneer je wilt,' grapt leegstandbeheerder Alvast in een Facebookbericht.

Twee aangrenzende kamers
Voor €250 inclusief gas, water en licht krijgen de bewoners twee gestoffeerde, aangrenzende kamers met een eigen toilet tot hun beschikking. Per zes bewoners worden twee douches en twee keukens gedeeld. 

Hoeveel cellen er vrij worden gemaakt en in welke torens precies, kan de leegstandsbeheerder nog niet zeggen. Ook laten zij zich vooralsnog niet uit over de woonduur. Wat wel bekend is, is dat er een wederzijdse opzegtermijn van 28 dagen geldt.

Met de sluiting van het azc kwam ook de sluiting van Lola Lik in zicht. Maar deze bedrijfjes mogen voorlopig nog in het oude gevangeniscomplex blijven.