Amsterdam Bewaar

Cash, auto's, juwelen; OM mikt op Wessels' erfenis

Jaïr Wessels was al jong een bekende in het criminele circuit. Hij werd vorige maand in Breukelen vermoord.
Jaïr Wessels was al jong een bekende in het criminele circuit. Hij werd vorige maand in Breukelen vermoord. © -

Het Openbaar Ministerie jaagt op de erfenis van de vorige maand doodgeschoten Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels. Bij zijn nabestaanden is een kwart miljoen cash gevonden.

Naar de financiële handel en wandel van Jaïr Wessels (1986), die al jong actief was in het criminele milieu, liep al lang voor zijn dood een onderzoek. De politie probeerde sinds eind 2016 in beeld te krijgen hoe Wessels zijn luxeleven bekostigde. Midden in het onderzoek werd hij geliquideerd.

Op een parkeerterrein bij treinstation Breukelen schoot een onbekende hem op 7 juli dood. Ook onbekend is met wie hij een afspraak had en waarover die ging. Na de moord ging het onderzoek naar het vermogen door, omdat wordt vermoed dat Wessels crimineel geld heeft nagelaten. Onlangs deden Amsterdamse rechercheurs en de Fiod invallen bij zijn erfgenamen.

In drie huizen in Amsterdam vond de politie 285.000 euro, goed verstopt. Ook zijn auto's en een motorscooter in beslag genomen, plus papieren van dure sieraden. De politie heeft verdachten verhoord, maar niemand aangehouden.

Horloge dopen in champagne
In de maanden voor zijn dood bleek Wessels over veel geld en dure horloges te beschikken, terwijl hij geen legaal inkomen had. Hij woonde deels in Spanje en huurde samen met zijn vrienden een villa op Ibiza. Hij reed in dure bolides en op feesten huurde hij VIP-tafels en gebruikte  de champagne om zijn ­dure horloges te dopen.

Twee maanden voor zijn dood kocht hij in Duitsland nog een sportieve witte Mercedes AMG ter waarde van meer dan 120.000 euro. Na zijn dood vond de politie in zijn huis ook drugs en vuurwapens.

In de maanden voor zijn dood bleek Wessels over veel geld en dure horloges te beschikken, terwijl hij geen legaal inkomen had

'Jay' Wessels, afkomstig uit Zuid, was een bekend gezicht in het Amsterdamse criminele milieu en deed niet erg zijn best onder de radar te blijven.

Gecrashte Audi
Op 9 november 2011 zat hij 's nachts met zijn vriend York M. (die later een raket op de Amsterdamse rechtbank zou afschieten) in een gestolen Audi in Amstelveen voor de deur van Satudarahleider Etou's Belserang.

Die werd door zijn vrouw gewaarschuwd en zette in zijn gepantserde BMW een wilde achtervolging in. Vlakbij Schiphol verloor Wessels de macht over het stuur. De Audi crashte, Wessels raakte gewond. Hij zocht hulp bij een huis in de buurt en werd gearresteerd. In en bij de verongelukte Audi lagen een doorgeladen vuurwapen, een blauw zwaailicht, motorhelmen en vermommingen.

Justitie was er van overtuigd dat Wessels en York M. Belserang hadden willen liquideren, maar de rechtbank en het gerechtshof vonden het bewijs te mager. Vrijspraak.

De zaak tegen de criminelen die volgens justitie de moordopdracht hadden gegeven, onder wie crimineel Danny K., werd geseponeerd. De maanden voor zijn dood werd Wessels er in het criminele milieu van beschuldigd dat hij informatie had doorgegeven aan de groep van Danny K. Met andere criminelen zou hij bovendien vierhonderd kilo cocaïne hebben gestolen.

Het onderzoek naar de liquidatie loopt nog, maar verloopt moeizaam.