PlusProfiel

Carolien de Heer: van de Stopera naar de bewoners van West

Carolien de Heer (44) is de nieuwe bestuurder van stadsdeel West. Ze volgt haar vriend en leermeester Jeroen van Berkel op, die in augustus stierf. ‘Ze moet nu met mensen om de tafel, dat ligt haar wel.’

Michiel Couzy
Carolien de Heer. Beeld Nosh Neneh
Carolien de Heer.Beeld Nosh Neneh

Zul je altijd zien: jarenlang woonde Carolien de Heer in West, maar nu ze er eindelijk bestuurder wordt, is ze net verhuisd naar IJburg. Een verhuizing uit liefde, want op IJburg heeft ze ruimte voor haar grote gezin. Ze woont samen met Tino Wallaart, haar drie stiefkinderen en drie­jarige dochter Sam, die ze opvoedt met een bevriend mannenstel.

En dus moet ze vanaf maandag veel fietsen, als ze begint aan haar nieuwe baan als bestuurder in West. De Heer heeft twee weken geleden ‘trots en verdrietig’ afscheid genomen van de gemeenteraad, waarin ze ruim zes jaar in de fractie van de PvdA zat. Trots, omdat ze uitkijkt naar haar nieuwe baan, zei ze in haar afscheidsspeech, en verdrietig, ‘omdat onze Jeroen nog steeds op die post had moeten zitten’. De Heer is de opvolger van Jeroen van Berkel, die op 50-jarige leeftijd plotseling overleed. “Ik heb veel van hem geleerd,” aldus De Heer. Ze waren beiden actief in West en de PvdA. Van Berkel leerde De Heer te spreken in het openbaar en stimuleerde haar om zich te kandideren voor de gemeenteraad.

Jet Bussemaker, voormalig minister en staatssecretaris én bewoner van West, kent De Heer en Van Berkel goed. “Als iemand Jeroen moet opvolgen, dan is dat Carolien.” De Heer was politiek assistent van Bussemaker, toen zij staatssecretaris was in het kabinet-Balkenende IV. Toen Bussemaker later aantrad als minister van Onderwijs in Rutte II, was Van Berkel haar politiek assistent. “Ze lijken op elkaar. Carolien is net zo open als Jeroen,” zegt Bussemaker. “Al was Jeroen misschien nog wat directer.”

Uitbundig en amicaal

Carolien de Heer is geboren in Bos en Lommer en groeide op in Zwaag, vlak bij Hoorn. Als student vrouwenstudies keerde ze terug naar haar geboortestad. In eerste instantie woonde ze antikraak, tot ze een kamer vond in de Gerard Doustraat. Later streek ze neer aan de Hoofdweg in Bos en Lommer. Volgens vriendin Manon Beurskens was het al heel vroeg duidelijk dat De Heer de politiek in zou gaan. “We hebben altijd gezegd dat zij de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam zou worden.”

Beurskens en De Heer kennen elkaar van restaurant Humphrey’s aan de Nieuwezijds Kolk, waar ze in de bediening werkten. “Ik was daar nieuw en zij ontfermde zich over mij,” aldus Beurskens. “We gingen vaak stappen en deden dan regelmatig het licht uit. Ik denk dat zij geen enkele Noodlanding in Paradiso heeft gemist.”

Beurskens omschrijft haar vriendin als ‘uitbundig’ en ‘amicaal’, iemand die energie put uit sociale contacten. Bussemaker zegt dat De Heer veel heeft geleerd als politiek assistent, toen ze voor de staatssecretaris contacten onderhield met de PvdA-fractie, coalitiegenoten en oppositie. Een ingewikkelde klus, want de PvdA zat in een kabinet met CDA en ChristenUnie en Bussemaker botste regelmatig met haar christelijke coalitiegenoten over medische ethiek. “Dat waren emotionele discussies. En Carolien moest de relatie met de politiek assistenten van CDA’er Ab Klink en André Rouvoet van de CU onderhouden.” Het ging haar goed af, aldus Bussemaker. Al moest De Heer op een gegeven moment wel gas terugnemen. Bussemaker raadt De Heer daarom aan als bestuurder niet te hard van stapel te lopen. “Soms is het beter om ergens niet dan wel te zijn, en je moet voorkomen dat je te makkelijk toezeggingen doet.”

Dat is ook het advies van PvdA-wethouder Marjolein Moorman, die De Heer heeft gepolst voor deze functie. “Ze moet zichzelf tijd gunnen. Ze hoeft niet alles vanaf dag één goed te doen.” Volgens Moorman lag de keuze voor De Heer voor de hand. “Ze heeft als raadslid politieke ervaring opgedaan, kent West goed en weet de weg in de Stopera.”

Superambtenaar

Door haar baan op te zeggen bij het CNV levert De Heer een hoop zekerheid in om anderhalf jaar bestuurder te zijn van West, een functie die flink is uitgekleed. Stadsdeelbestuurders zijn tegenwoordig ‘superambtenaren’, die het beleid van het stadsbestuur uitvoeren en veel minder ruimte hebben voor eigen plannen. Toch heeft De Heer niet getwijfeld, zegt Moorman. “In deze rol kan ze veel voor mensen betekenen.”

Gertjan Neerhof, die voor de VVD in West vaak recht tegenover De Heer stond, kijkt daar net zo tegen aan. “De gemeenteraad staat toch verder af van de Amsterdammers. Nu zit ze met de mensen om tafel, dat ligt haar wel.” Hij vindt het een goede zaak dat De Heer zijn bestuurder is, ondanks hun verschillen. “Ze kent West als haar broekzak. We waren het regelmatig oneens, maar toch kon ik het goed met haar vinden.”

Carolien de Heer
Geboren: 11 maart 1976 in Amsterdam

Opleiding: VWO in Hoorn en Vrouwenstudies aan de UvA

Politiek:
2003-2007 medewerker Tweede Kamerfractie PvdA
2007-2010: politiek assistent staatssecretaris Jet Bussemaker
2011-2014 duo-raadslid PvdA in West
2014-2020 Lid gemeenteraad

De Heer werkte bij GGZ-instelling Arkin, als zelfstandig adviseur en de laatste jaren als manager beleid en communicatie bij vakcentrale CNV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden