Cao-overleg KLM geklapt

Het overleg tussen KLM en de vakbonden voor nieuwe cao’s voor piloten, grond- en cabinepersoneel is geklapt. Dat bevestigde FNV donderdag.

KLM heeft een ultiem voorstel van vakbond FNV afgewezen. De luchtvaartmaatschappij kan zich niet vinden in de eis om terug te komen op voorgestelde besparingsmaatregelen voor grondpersoneel, ondanks de dreiging van acties. Beeld ANP

 Alle bonden die gesprekken voerden, hebben gezamenlijk besloten om de stekker uit het overleg te trekken omdat KLM weinig gehoor gaf aan de eisen, aldus FNV-onderhandelaar Jan van den Brink.

FNV gaat zich beraden over verdere stappen. “We gaan een ledenvergadering houden en het is niet uitgesloten dat er een ultimatum komt,” aldus Van den Brink. Hij benadrukt dat KLM dit jaar honderd jaar bestaat en er momenteel financieel sterk voor staat. “Als je nu het personeel niet beloont, wanneer dan wel? We moeten er meer druk op zetten,” concludeert de onderhandelaar.

Medewerkers van KLM eisten behalve een loonsverhoging onder meer dat hun werkgever meer personeel in vaste dienst neemt en meerdere zware roosters verlicht, vertelt Van den Brink. Hij was betrokken bij het overleg voor het grondpersoneel waar 15.000 werknemers onder vallen. De gesprekken verliepen sinds het begin in mei moeizaam. KLM liet al snel weten dat het niet van plan was om aan de voorstellen van FNV te voldoen.

Memorabel jaar

KLM paste zijn positie amper aan, zelfs niet na zes onderhandelingsrondes, aldus Van den Brink. De luchtvaartmaatschappij bood een loonsverhoging die lager was dan de inflatie, waardoor de medewerkers aan koopkracht zouden verliezen. “Dat ze dat voorstellen in zo’n memorabel jaar roept woede op,” aldus de FNV-onderhandelaar. De vakbond eiste in eerste instantie een loonsverhoging van 5 procent per jaar, maar verlaagde dat tot 4 procent na overleg met de andere bonden.

KLM zei in een reactie concrete voorstellen te hebben gedaan. waaronder een loonsverhoging boven inflatieniveau. De luchtvaartmaatschappij is ‘verbijsterd’ dat de bonden wegliepen van de gesprekken. “Dat is wat KLM betreft zowel onnodig als onbegrijpelijk.” Het concern benadrukt beschikbaar te zijn voor overleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden