Amsterdam Bewaar

Canadese mega-investering landt in Amsterdam

Ruud Stelder van Lightspeed: 'In Nederland moeten we onze positie versterken. Daarvoor is het belangrijk om te groeien.'
Ruud Stelder van Lightspeed: 'In Nederland moeten we onze positie versterken. Daarvoor is het belangrijk om te groeien.' © Lightspeed

Het Canadese Lightspeed, actief voor webwinkels, restaurants en retail, gaat een groot deel van de 166 miljoen dollar die het woensdag van investeerders heeft ontvangen, steken in groei van de Europese activiteiten.

Het Europese hoofdkantoor van Lightspeed zit, sinds de overname van het Nederlandse SEO Shop in 2015, aan de Herengracht.

"De investering landt uiteraard ook op het Nederlandse kantoor," zegt Ruud Stelder, die eind 2015 zijn SEO Shop verkocht aan de Canadezen en sindsdien bij Lightspeed verantwoordelijk is voor de mondiale e-commerceactiviteiten.  

Onderzoek
"Onze afdeling onderzoek en ontwikkeling zal met deze investering flink groeien. Een groot deel van dit team is gestationeerd in Amsterdam en krijgt er de komende tijd veel collega's bij. Dat geldt ook voor mijn collega's van sales, marketing en support."

Het bedrijf verhuisde eerder dit jaar naar het voormalige partijkantoor van de PvdA aan de Herengracht, ook met het oog op groei. "Het nieuwe kantoor biedt nog ruimte voor flinke uitbreiding. En die invulling gaat al snel, want alleen vandaag zoeken we al 25 nieuwe collega's." In Amsterdam werken bij het bedrijf nu circa 130 man.

Lightspeed, in 2005 in Toronto opgericht, haalde de afgelopen vijf jaar in eerdere rondes al 126 miljoen dollar groeigeld op. De nieuwe ronde van 166 miljoen komt van Canadese banken en Amerikaanse investeerders. Het bedrijf zegt in 100 landen voor 50.0000 klanten te werken.

Webwinkels
"We waren altijd een bedrijf dat alleen webwinkels ontwikkelde en verkocht," zegt Stelder. "Sinds de overname door Lightspeed bieden we ook diensten aan bestaande winkels en aan de horeca die ook online actief willen worden. In Nederland moeten we ook in die markt onze positie versterken. Daarvoor is het belangrijk om te groeien."

Daarnaast biedt het bedrijf online kassasystemen voor restaurants. "De potentie is enorm. Als je alleen al kijkt naar het aantal Amsterdamse restaurants op Tripadvisor, kom je op minstens 1600 vestigingen. Daarvan zijn er nog maar 300 klant bij ons." Het bedrijf werkt onder meer voor restaurant Zuid, de Pizzabakkers en shortstaypionier Zoku."

Stelder (29) richtte SEO Shop in 2008 met Dennis Cuijpers op als bouwer van webwinkels en aanbieder van zoekmachine-optimalisatie.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.