PlusNieuws

Campagneweek tegen seksueel geweld: wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag?

Seksueel geweld raakt niet alleen slachtoffers, maar iedereen die er in meer of mindere mate mee te maken heeft, dus ook toeschouwers of naasten. Maandag start de campagneweek ‘Seksueel geweld raakt ons allemaal’, met posters en workshops over wat te doen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Raounak Khaddari
Kunstwerk voor de campagne van de Amsterdamse illustrator Sioejeng Tsao. Beeld Sioejeng Tsao
Kunstwerk voor de campagne van de Amsterdamse illustrator Sioejeng Tsao.Beeld Sioejeng Tsao

Van nagefloten worden op straat tot verkrachting, van online shaming tot huiselijk geweld: seksueel geweld is ondanks allerlei initiatieven om het aan te pakken nog altijd een groot maatschappelijk probleem.

Een ruime meerderheid van de Amsterdammers is getuige geweest van ongewenst seksueel gedrag of heeft er zelf ervaring mee, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Van de Amsterdamse vrouwen tussen de 15 en 34 jaar heeft driekwart zelf te maken gehad met straatintimidatie

Reageren

Hoe moet je reageren als seksueel geweld een naaste overkomt? Wat doe je als je zelf slachtoffer wordt of als je seksueel overschrijdend gedrag signaleert? Hoe kunnen mannen bijdragen aan het stoppen van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

De themaweek van de gemeente, de GGD en het Centrum Seksueel Geweld duurt tot en met vrijdag. Voor de week zijn in de hele stad posters opgehangen die speciaal gemaakt zijn door de Amsterdamse illustrator Sioejeng Tsao. Ook kan iedereen gratis meedoen aan (online) lezingen en workshops over seksueel geweld.

Burgemeester Halsema opent de themaweek maandagmiddag via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger. Na de aftrap volgt een panelgesprek waarin jongeren thema’s als consent en straatintimidatie bespreken.

Workshops

Op dinsdag staan, eveneens via een livestream, drie onderwerpen op de planning. In de Bystander Intervention worden vijf praktische manieren gedeeld om in te grijpen bij straatintimidatie. Jens van Tricht, bekend als wegbereider van de mannenemancipatie, vertelt hoe mannen bij kunnen dragen aan het stoppen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En er is een workshop online shaming en sexting over de online en offline gevolgen daarvan.

Filmhuizen De Uitkijk en Studio/K zenden op woensdag films uit in het kader van de themaweek. Het programma op donderdag en vrijdag is alleen voor professionals en genodigden.

Prioriteit

Het aanpakken van seksueel geweld staat al langer op de prioriteitenlijst van burgemeester Halsema. Vorig jaar startte ze met de campagne #jijstaatnietalleen, gericht op meisjes en vrouwen die te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld op straat of online. Boodschap is dat de stad ook van deze meisjes en vrouwen is en dat intimidatie en geweld niet worden geaccepteerd. Amsterdamse rolmodellen steunen de vrouwen daarbij.

Tegelijkertijd wordt online shaming, het ongewenst en zonder toestemming verspreiden van beeldmateriaal, een steeds groter probleem onder jongeren. Vorig jaar noemde Halsema online shaming en exposing ‘een van de grootste en vooral ­onzichtbare problemen in onze stad’. En het is sindsdien niet minder geworden.

Wie bij de activiteiten aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden.

De gemeente start maandag met de campagne #jijstaatnietalleen. Beeld Gemeente Amsterdam
De gemeente start maandag met de campagne #jijstaatnietalleen.Beeld Gemeente Amsterdam

Hulp voor slachtoffers

De gemeente wil één plek waar slachtoffers van alle vormen van seksueel geweld terechtkunnen. Daarom breidt het Centrum Seksueel Geweld de komende tijd uit en gaat het samenwerken met andere organisaties. Slachtoffers kunnen voortaan met alle vragen – juridisch, medisch en forensisch – terecht op dezelfde plek.

Wie een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt wordt geadviseerd zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld (CKG) 0800- 0188. Dat is gratis en anoniem. Wie liever niet belt, kan ook chatten voor hulp via de website van CKG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden