Campagne: ‘Terug naar die mooie studententijd? Houd je aan de regels’

De Amsterdamse studentenverenigingen lanceren vrijdagochtend het Amsterdamse deel van de nieuwe landelijke campagne ‘Daar doen we het voor’, om bewustzijn voor de coronamaatregelen onder studenten te kweken.

Tahrim Ramdjan
De rectores (magnifici) van de UvA, HvA en VU vrijdagochtend bij de lancering van de campagne. Beeld AKvV
De rectores (magnifici) van de UvA, HvA en VU vrijdagochtend bij de lancering van de campagne.Beeld AKvV

Door de hele stad komen posters. “Je ziet een foto van een student, met het doel waarvoor hij of zij zich aan de regels houdt: bijvoorbeeld je lustrumreis naar Nicaragua,” zegt Sterre Ancher, voorzitter van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen (AKvV), de koepel van studentenverenigingen. Die werkt bij de campagne samen met studenten en de gemeente.

Woensdag presenteerde minister Ingrid van Engelshoven samen met de praeses van de Landelijke Kamer van Verenigingen de campagne: ‘Voor de mooiste tijd van ons leven, daar doen we het voor’. Vrijdagochtend werd de Amsterdamse campagne gelanceerd op de sociëteit van vereniging L.A.N.X. “Sinds het begin van de pandemie zijn er veel algemene campagnes geweest, maar nog niet een die specifiek de student aanspreekt,” zegt Ancher over de reden voor deze aanpak.

Hart onder de riem

De campagne is bedoeld om studenten een hart onder de riem te steken en perspectief te bieden. “Om te laten zien: kijk, dit is het einddoel van de maatregelen.”

Wat is het weerwoord als studenten zeggen dat de mooiste tijd van hun leven nu juist is afgepakt? “De enige manier om terug te kunnen naar die mooie studententijd, is door je aan de maatregelen te houden.”

De AKvV-voorzitter ziet veel creatieve initiatieven ontstaan. “Amsterdamse studentenverenigingen bedenken allemaal online alternatieven, zoals online borrels, online bierproeverijen en virtuele pubquizzen.”

Onderwijsinstellingen

Ze ziet ook een rol weggelegd voor onderwijsinstellingen: hoewel al het onderwijs online is, kunnen ook zij ervoor zorgen dat studenten in contact met elkaar blijven. Om die reden waren bij de presentatie vrijdagochtend ook de rectores magnifici Karen Maex (Universiteit van Amsterdam) en Vinod Subramaniam (Vrije Universiteit) aanwezig, evenals rector Geleyn Meijer van de Hogeschool van Amsterdam.

Heeft een studentenleven op anderhalve meter afstand toekomst? Dat denkt Ancher wel. “Maar we moeten wel ons beeld aanpassen ten opzichte van hoe we het studentenleven de afgelopen decennia hebben gezien.”

Een van de posters in de studentencoronacampagne 'Daar doen we het voor'. Beeld Gemeente Amsterdam
Een van de posters in de studentencoronacampagne 'Daar doen we het voor'.Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden