Cameratoezicht bij metrostation Noorderpark vanwege straatroven

Vanwege de vele incidenten in de Vogelbuurt in Noord gaat de gemeente camera’s plaatsen op en rondom metrostation Noorderpark.

Jari Goedegebuure
Metrostation Noorderpark. Beeld Rink Hof
Metrostation Noorderpark.Beeld Rink Hof

Sinds augustus vorig jaar zijn in de Vogelbuurt ruim 700 incidenten geregistreerd, waaronder auto- en fietsdiefstallen in de omgeving van het metrostation. Ook zijn er sindsdien, tot en met februari dit jaar, achttien straatroven in de wijk gepleegd. Zeventien daarvan waren rondom het station.

De politie en stadsdeel Noord hebben vanuit de buurt meerdere signalen gekregen van ‘onveiligheid en onrust’. Bewoners zijn bang om zelf slachtoffer te worden en hebben de gemeente gevraagd meer maatregelen te nemen.

Burgemeester Femke Halsema vindt plaatsing van camera’s daarom in het belang van handhaving en de openbare orde ‘noodzakelijk’, zo schrijft ze vrijdagmiddag in een brief aan de raad. Het belang om de verstoring van de openbare orde te herstellen weegt volgens haar zwaarder dan de inmenging in de privacy van bewoners, die bij het toezicht in het geding komt.

Criminele jongeren

De gemeente heeft eerder al verschillende maatregelen genomen om incidenten rondom het metrostation tegen te gaan. Zo kwam de buurt onder verscherpt toezicht van politie, handhaving en straatcoaches en werd onderzoek gedaan naar mogelijke groepsaanpak van criminele jongeren uit de wijk. “Ondanks deze maatregelen is het aantal incidenten onaanvaardbaar hoog,” zo concludeert de burgemeester.

Volgens de gemeente kent de Vogelbuurt een geschiedenis van jeugdoverlast. De meeste daders van de straatroven zijn jongeren tussen de 13 en 23 jaar oud. Meestal slaan ze hun slag in de namiddag en het begin van de avond.

De camera’s worden per 1 juli geplaatst en zullen in ieder geval voor zes maanden blijven. Daarna wordt bekeken of de situatie is verbeterd en besluit de gemeente of ze worden weggehaald.

Het gebied waar de camera's worden geplaatst. Beeld Gemeente Amsterdam
Het gebied waar de camera's worden geplaatst.Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden