Camera’s blijven in door jeugd geteisterde Van Deysselbuurt

Via camera’s blijft het toezicht op de door de jeugd geteisterde Lodewijk van Deysselbuurt in Nieuw-West. Nog altijd kampt de buurt met vernielingen en intimidatie, schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

Olaf Heyblom
null Beeld Getty
Beeld Getty

De overlast wordt volgens stadsdeel Nieuw-West vooral veroorzaakt door een groep jongeren en jongvolwassen. De groep zou sinds december 2019 verantwoordelijk zijn voor een hele rits aan misdragingen en misdrijven, zoals pesten, intimideren, provoceren en vernieling. Ook zou er in de buurt regelmatig sprake zijn van inbraken, diefstallen en brandstichting.

Om de overlast tegen te gaan werd in november voor drie maanden cameratoezicht ingesteld. Maar toch waren er volgens de brief van Halsema verschillende incidenten als treiterijen en vernielingen, zoals eind januari bij het appartementencomplex aan het Confuciusplein waar jongeren zichzelf toegang tot het gebouw verschaften en daar zaken vernielden. Vanaf eind november tot half februari zijn er 76 meldingen van overlast in de buurt geregistreerd, hoewel deze maand het aantal gemelde incidenten licht daalde.

Het belang van cameratoezicht weegt voor burgemeester Halsema zwaarder dan het belang van de inperking van de privacy. Het besluit geldt tot 1 januari 2022, tenzij Halsema cameratoezicht niet meer noodzakelijk acht voor de handhaving van de openbare orde. Naast cameratoezicht heeft de gemeente maatregelen getroffen als het toezicht door straatcoaches, huisbezoeken door de wijkagent, borden met gedragsregels en repressief optreden door de politie.

Maarsenhof

Ook het cameratoezicht op het Maarsenhof in Zuidoost wordt verlengd tot 1 april. Dit was ingesteld kort na de beschieting van woningen op 20 januari. Tijdens de beschieting van de drie woningen waren kinderen aanwezig. Bewoners zouden zich niet meer veilig voelen in hun wijk en dat rechtvaardigt volgens Halsema het cameratoezicht. Volgens de politie is de kans op herhaling groot en levert dit een gevaar voor de openbare orde op.

Bewoners zijn door de gemeente geïnformeerd en gevraagd om toekomstige incidenten te melden. Ook wordt er gewerkt aan de slechte verlichting in de onderdoorgangen en binnentuin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden