Plus

Calandlyceum meteen online met leerlingen: ‘Gaan de toetsen nou door of niet?’

De leerlingen van het Calandlyceum in Nieuw-West gingen dinsdagavond na de persconferentie direct met hun schooldirecteur om tafel om de gevolgen van de verlengde lockdown voor hun onderwijs te bespreken. ‘Hoe moet dat nou met de toetsweek?’

Leerlingen van het Calandlyceum in de onlinebijeenkomst over langere lockdown. Beeld
Leerlingen van het Calandlyceum in de onlinebijeenkomst over langere lockdown.

De schoolreizen in het nieuwe schooljaar, kunnen die dan misschien wél doorgaan? De 15-jarige Lale Nur Bicakci (4 havo) vraagt het voor de zekerheid toch maar even aan Wendelien Hoedemaker (49), directeur van het Calandlyceum in Nieuw-West.

Realistisch

Hoedemaker zou haar leerlingen deze stip op de horizon graag geven, maar is ook realistisch: “Het is ontzettend koffiedik kijken. Ik weet dat dit juist de dingen zijn die school leuk maken, de sociale activiteiten, het bij elkaar in de klas zitten. Dat vind ik het allervervelendst aan deze schoolsluiting.”

“U bent in ieder geval beter in verwachtingsmanagement dan Hugo de Jonge,” zegt Lina Boukhoubza (16, 4 vwo) lachend. Lina is voorzitter van de leerlingenraad van het Caland, dat direct na de persconferentie digitaal bij elkaar kwam. Want hoe moet het nu verder met de toetsweken, en met de gymlessen? En moeten ze meteen 1,5 meter afstand van elkaar houden? Dat is een van de nieuwe maatregelen.

Kortere lesuren

Eén verzoek hebben de leerlingen in ieder geval alvast aan hun directeur: zouden de lesuren tijdelijk korter kunnen? Lina: “Dan hoef je niet drie kwartier naar een scherm te staren en kun je de rest van de tijd gebruiken om opdrachten te maken.”

De verlenging van de lockdown valt de leerlingen zwaar. Lina vindt het lastig dat er weinig perspectief op verbetering is. “Terwijl dit voor ons juist de periode is waarin je buitenhuis dingen moet kunnen ontdekken, je moet ontwikkelen. Dat kun je later niet meer inhalen.”

De 13-jarige Sanae Ben Hmido (2 vwo) mist vooral duidelijkheid. “Bij ons in de klas is zoveel stress, gaan de toetsen nou door of niet? We zitten nu al drie weken thuis, dat gaat van de voorbereidingstijd af. En de planning ging ook niet helemaal goed, ineens stonden er drie toetsen op een dag gepland.”

Snel opvangen

Om dit soort signalen van leerlingen snel op te vangen stuurt het Calandlyceum dagelijks een enquête naar alle leerlingen, waarin ze kunnen aangeven wat er wel en niet goed gaat met het onderwijs in coronatijd.

Hoedemaker: “Zo weten we het wat er onduidelijk is of wat beter moet. Maar ook wat er wel goed gaat, waardoor ons onlineonderwijs nu veel beter is dan tijdens de eerste lockdown.”

De directeur overweegt alle leerlingen aan te merken als kwetsbaar, specifiek voor de vakken wiskunde, Engels en Nederlands. Hoedemaker: “Dat is voor onze populatie zeker van toepassing, en dan zouden we daar in de middagen workshops voor kunnen organiseren, op school.”

Terug van weggeweest is de maatregel die voorschrijft dat ook leerlingen op de middelbare school onderling weer 1,5 meter afstand moeten houden. Is dat haalbaar? Niet als de hele school tegelijk aanwezig is, denkt de leerlingenraad. Sanae: “Misschien als je alle groepen in drieën hakt, en dan om en om naar school?”

Examens

En de toetsen van de eindexamenklassen, passen die met de 1,5 metermaatregel nog in de lokalen? “Misschien kunnen we die schoolexamens in een sporthal doen?” oppert Lina.

Hoedemaker: “Die zijn dicht, en anders mag je er maar met 30 mensen tegelijk in. Maar het is geen gek idee, ik zal het eens met de gemeente bespreken.”

Voorlopig zitten alleen de kinderen van de noodopvang, zo’n 80 per dag, op school. “En lang niet iedereen durft te zeggen dat hij daar behoefte aan heeft,” zegt Lina. “Ze schamen zich misschien een beetje omdat ze een kamer delen of geen eigen laptop hebben. School helpt daar wel mee, maar het is voor een leraar soms ook lastig om in te schatten.”

Niet bang

Zijn de leerlingen bang om zelf corona te krijgen? Sommigen hebben het al gehad, vertellen ze. Lale Nur: “Ik lag een week in bed, maar ik had het erger verwacht.”

Lina: “Ik zou liever mijn leven leiden zoals het eerst was, en het risico nemen dat ik ziek word. De schade van niet naar school gaan, van mijn vrienden niet zien, is veel groter.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden