Calandlyceum in Nieuw-West bekroond tot sportiefste school van Nederland

Het Calandlyceum in Nieuw-West heeft woensdag de titel ‘sportiefste school van Nederland’ in de wacht gesleept. Daarvoor ontvangt de middelbare school een cheque van 4500 euro.

Verena Verhoeven
Docenten van het Calandlyceum nemen de prijs in ontvangst. Beeld KVLO
Docenten van het Calandlyceum nemen de prijs in ontvangst.Beeld KVLO

De prijs, voor de achtste keer uitgereikt door de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO), het NOC*NSF en Stichting Special Heroes Nederland, ging in 2016 en 2018 nog aan hun neus voorbij. ‘De jury ziet een duidelijke ontwikkeling van een accent op alleen topsport, naar plezier in bewegen en sporten voor iedereen,’ schrijft de jury over waarom het Calandlyceum dit jaar wel de beste is.

Wesley Weeber, docent lichamelijke opvoeding op de school, is ‘heel blij en trots’ met de winst. “De andere genomineerden, het Montessori College in Nijmegen en ’t Atrium in Amersfoort, zijn ook heel goede scholen, dus het was spannend of we het dit jaar wel zouden worden.”

Topsporters

Het juryrapport staat vol complimenten over de verschillende sportprojecten van de school. Waar is Weeber het meest trots op? “We doen zóveel aan sport dat ik eigenlijk niet kan kiezen. We zijn natuurlijk trots op alle topsport-leerlingen, zoals de jeugdspelers van Ajax en de softballers, honkballers en judoka’s die op nationaal niveau spelen. Maar dat is maar een klein deel van de school. Alle tweeduizend leerlingen kunnen voor extra sport kiezen. En dat is belangrijk, want in onze buurt hebben niet alle kinderen de financiële middelen om bij een vereniging te sporten.”

Ook de jury ziet dat. ‘Er is een duidelijk besef welke rol sport kan spelen voor het welbevinden voor kinderen,’ luidt de beoordeling. Weeber: “Leerlingen worden niet alleen motorisch sterker, maar leren ook sociale vaardigheden bij. Nu eenzaamheid en depressie door de coronacrisis op de loer liggen, is dat essentieel. En hoewel we veel aan topsport doen, staat het plezier altijd bovenaan.”

Prijzengeld

De gewonnen 4500 euro kan aan sportartikelen uitgegeven worden. Welke artikelen dat worden, weet Weeber nog niet. “Maar hoewel we deze prijs gewonnen hebben, proberen we elk jaar weer te vernieuwen. Dus dat geld komt zeker van pas.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden