Amsterdam Bewaar

Buurthuiskamer De Nachtegaal sluit deuren

Luchtfoto van de honingraat flats in het Oostelijk deel van de wijk Bijlmermeer, waar ook de flat Grubbehoeve staat.
Luchtfoto van de honingraat flats in het Oostelijk deel van de wijk Bijlmermeer, waar ook de flat Grubbehoeve staat. © ANP

Buurthuiskamer De Nachtegaal in de Bijlmer sluit na 44 jaar de deuren vanwege een gebrek aan draagvlak in de buurt.

(Buurt)bewoners konden er een kopje koffiedrinken, de krant lezen of een praatje maken. Er werd in de keuken gekookt voor flat- en buurtgenoten, er werden filmavonden en jeu de boulestoernooien georganiseerd, de Museumzaal was ingericht voor exposities van Het Bijlmermuseum en ook de bar was een begrip in de buurt.

Maar nu gaat de collectieve ruimte van de flat Grubbehoeve in de Bijlmer, die beter bekendstaat als De Nachtegaal, zondag 3 september, vlak voor het vijftigjarig bestaan van de wijk in november, dicht. 

Het draagvlak onder de bewoners werd te klein 'door individualisering en maatschappelijke veranderingen,' zeggen de vrijwilligers van De Nachtegaal over de reden van de sluiting van de ruimte die in de jaren '70 werd gecreëerd als ontmoetingspunt voor de buurtbewoners om het contact onderling te bevorderen. 'Tijden veranderen.'

Als afsluiter wordt zaterdag 2 september een groot feest gegeven in jaren '70-stijl en zondag is de bar voor het laatst open.

Lees ook: 'Café De Nachtegaal mag niet ontbreken'