PlusReportage

Buurthuis De Havelaar: al veertig jaar houvast voor wie het wat moeilijker heeft

null Beeld Nina de Laat
Beeld Nina de Laat

Met yoga, toneel, bingo en bandjes wil buurthuis De Havelaar in Bellamybuurt verschillende lagen van de bevolking met elkaar verbinden. Dit weekend viert het centrum zijn veertigjarig bestaan.

Job Lucker

Door het hele gebouw hangen foto’s uit het uitgebreide archief die het verhaal van de veertigjarige geschiedenis van De Havelaar vertellen. Binnen in de grote gemeenschappelijke zaal zitten buurtbewoners te kaarten, of zijn aan het werk op hun laptop. Buiten spelen kinderen onder toeziend oog van hun ouders met de dieren in de kinderboerderij.

George van Lingen (85) zit met een buurtgenote aan de koffie. Hij is al vanaf het begin betrokken bij het centrum, net als zijn vrouw dat was. “Ik zei altijd dat ze haar bed beter hier kon neerzetten, zo vaak was ze er.” Hij merkt dat er in de buurt altijd behoefte is geweest aan het centrum, een plek waar mensen kunnen samenkomen. De Havelaar biedt houvast, ook voor mensen die het wat moeilijker hebben. Er worden Nederlandse lessen gegeven, en buurtbewoners die financieel in de knoop zitten vinden er een luisterend oor en advies.

Allemaal even groot

Het centrum is vernoemd naar Multatuli’s Max Havelaar. Op een uithangbord prijkt dan ook de beroemde zinspreuk van de schrijver: ‘Van de maan af gezien zijn we allemaal even groot.’ Een motto dat ter harte wordt genomen in een buurt die in hoog tempo verandert. “We hebben ook hier te maken met gentrificatie. De buurt wordt ontdekt door mensen uit een wat hogere welstandsklasse, vooral jonge gezinnen. De Havelaar is daarom erg belangrijk als verbindingspunt tussen de verschillende groepen en lagen van de buurt, zodat iedereen weet wat er speelt,” zegt buurtwerker Tycho Filarski (33). Het centrum richt zich op al deze verschillende groepen. Voor gezinnen met jonge kinderen is er de kinderboerderij. Er zijn yogagroepen, toneelclubs, schildergroepen, en bingoclubs. Vaak treden er bandjes uit de buurt op.

Buurtwerkers Gerard Tjin (links) en Tycho Filarski Beeld Nina de Laat
Buurtwerkers Gerard Tjin (links) en Tycho FilarskiBeeld Nina de Laat

Er is door de jaren heen wel het nodige veranderd. Zo was er in 2014 de omslag naar het zogenaamde Welzijn Nieuwe Stijl, wat ervoor zorgde dat sociaal werk meer vraaggericht werd, en minder aanbodgericht. Vroeger boden buurtwerkers hulp en initiatieven aan, nu moet de vraag veelal van de buurtbewoner zelf komen. Ook is er tegenwoordig wat meer spanning met de gemeente. “Het is best moeilijk en duur om vergunningen voor bepaalde initiatieven te krijgen. En vaak mogen we geen eigen invulling geven aan de subsidies die we krijgen. Vroeger ging dat makkelijker,” zegt buurtwerker Gerard Tjin (64).

Nooit leeg

Gelukkig zorgt het niet voor minder enthousiasme bij de zeker veertig vrijwilligers die De Havelaar draaiende houden. Mede door hun inzet is het centrum zeven dagen per week open, van negen uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds. Leeg is het er nooit. Maar er is meer nodig dan alleen vrijwilligers, er moet ook initiatief van buitenaf komen. “Want zonder buurt geen buurtcentrum,” beamen Tycho en Gerard.

Het belang van het centrum voor de buurt is duidelijk. Daarom wordt het jubileum een heel weekend lang gevierd met een vol programma, dat donderdag al is begonnen. Er is dit weekend van alles te doen, van bingo tot een kinderkermis. Zondag wordt het feest afgesloten met een optreden van buurtband Moondogs en een maaltijd van buurtkok Daan.

Filarski kijkt al vooruit naar de komende veertig jaar. “Eigenlijk zijn wij te gast bij De Havelaar, een soort rentmeesters. Het is aan ons het in goede staat door te geven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden