Amsterdam Bewaar

Buurt 'onthutst' over afsluiting Oosterdoksdraaibrug

De Oosterdoksdraaibrug, die het Oosterdokseiland verbindt met de Dijksgracht, blijft mogelijk tot medio 2020 afgesloten.
De Oosterdoksdraaibrug, die het Oosterdokseiland verbindt met de Dijksgracht, blijft mogelijk tot medio 2020 afgesloten. © Fons Heijnsbroek/Wikimedia Commons

De Oosterdoksdraaibrug, die het Oosterdokseiland verbindt met de Dijksgracht, blijft mogelijk tot medio 2020 afgesloten.

Dat betekent dat de klimmuur en café Hannekes Boom, maar ook het Marineterrein de komende jaren slecht bereikbaar zijn.

Ondernemers en buurtbewoners zijn 'onthutst' over de afsluiting, die 9 januari is ingegaan.

Al in november maakte het Eilandenoverleg bezwaar tegen de 'draconische maatregel', omdat de Dijksgracht en het Marineterrein zo in een 'isolement' dreigen te raken.

In de brief aan de gemeenteraad pleit voorzitter Bart Uitdenbogaart voor een tijdelijke brug van de Nemo-pier naar het Marineterrein. De gemeente zegt die suggestie te bekijken.

De afsluiting van de Oosterdoksbrug hangt samen met de bouw van 42 appartementen en het nieuwe kantoor van Booking.com op het Oosterdoksterrein.

Bouwput
Naast het Conservatorium van Amsterdam zal de komende jaren een enorme bouwput ontstaan. Omdat een groot deel van de afgegraven grond per schip weggevoerd wordt, moet de hellingbaan van de brug weg.

Voetgangers moeten mogelijk 2,5 jaar via de Piet Heinkade lopen om vanaf het Oosterdokseiland bij de Dijksgracht te komen, fietsers moeten om het Scheepvaartmuseum heen om van het Oosterdokseiland naar Hannekes Boom te komen.

Dat is een fikse omweg, waardoor ook het recentelijk ontsloten Marineterrein minder goed bereikbaar wordt.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.