PlusReportage

Buurt nog in shock na aanslag op Peter R. de Vries: ‘Het was eerst heel even stil’

De sfeer is nog altijd aangeslagen in de buurt waar misdaadverslaggever Peter R. de Vries dinsdagavond werd neergeschoten. ‘Als hij langsloopt groet ie altijd even.’

Laura Obdeijn
Bloemen bij de plaats waar Peter R. de Vries werd neergeschoten. Beeld Joris van Gennip
Bloemen bij de plaats waar Peter R. de Vries werd neergeschoten.Beeld Joris van Gennip

Een man stapt in het rustige deel van de Lange Leidsedwarsstraat van zijn motor en loopt met een bosje oranje gerbera’s en een plastic bekertje naar de stoep waar de hoeveelheid bloemen gestaag groeit. De man, Fred uit Buitenveldert, brandde al een kaarsje, maar besloot woensdag ook naar de plek te komen waar De Vries dinsdagavond, na een uitzending van RTL Boulevard, van dichtbij werd neergeschoten. “Een symbolisch gebaar, het minste wat je kunt doen.”

Hij kent de journalist niet. “Maar zoiets is buiten proporties. Twee jaar geleden nog die advocaat, nu dit. Ik ben zelf ook geen lieverdje, maar dit loopt uit de hand.”

In deuropening

Sommige bewoners staan in hun deuropening te kijken naar de bloemenleggers en alle pers. In de straatgroepsapp is veel contact over wat er is gebeurd. Bewoners wensen elkaar sterkte, vragen elkaar of iemand hulp nodig heeft.

“De schrik zit er goed in,” zegt een van hen. Zij was ‘gelukkig’ niet thuis dinsdagavond. “Maar sommigen stonden er echt naast.” Een andere bewoonster hoorde de schoten. “Het gekke is dat het daarna eerst even heel stil was. Pas toen brak de paniek uit.”

Op het terras van een Italiaans restaurant drinkt een vrouw een kop koffie, op dezelfde plek waar ze de avond ervoor zat. Ze herkende De Vries nog toen hij langsliep. “Vlak daarna hoorde ik schoten en ben ik er naartoe gerend.” Ze heeft net een bloem neergelegd. “Ik laat wat er is gebeurd nog niet helemaal toe, geloof ik, maar het is fijn om hier even te zijn.”

Bekend gezicht

De Vries was een bekend gezicht in de straat, zeggen ondernemers die niet met naam en toenaam genoemd willen worden. “Het is heel erg triest. Ik volg zijn programma’s niet, maar weet wie hij is. Bijna elke dag loopt hij hier langs, van de studio naar de auto. Zijn vaste route. En dan groet hij altijd even. Vrijdag hebben we nog naar elkaar gezwaaid.”

Het rood-witte afzetlint hing volgens eigenaar Bart de Balbiaan vanochtend nog tot aan het terras van café-restaurant Hans en Grietje op de Spiegelgracht. De kok, Hassan, hoorde de schoten en rende vanuit de keuken boven in het pand direct naar de Lange Leidsedwarsstraat om te helpen. “Hij heeft er slecht van geslapen. De beelden komen steeds terug, dus we gaan zo even praten, kijken hoe het met hem gaat.”

In de straat zie je later op de ochtend steeds meer mensen met bloemen. “Ik dacht gisteravond: dit kan niet waar zijn,” zegt Yamo Zemar Groenen. “Ik ken hem niet, maar het voelt wel een beetje zo. Hij doet zijn werk zo goed en is zo sterk. Hij is een voorbeeld voor mij.”

Een jongen van dertien is vanuit Bos en Lommer richting Centrum gefietst en kijkt nu naar de groeiende bloemenstapel. Ook hij kon niet geloven wat er is gebeurd en ‘wilde het even zien’. Iets later komt een vrouw erbij staan, ze spettert water over de bloemen alsof ze een geloofsritueel voltrekt en spreekt op zangerige toon: “Je werk is nog niet klaar Peter R. De Vries.”

Tijdlijn: de moordaanslag op Peter R. de Vries van minuut tot minuut

- Iets voor 19.30 uur Peter R. de Vries verlaat de studio van RTL Boulevard op het Leidseplein en loopt richting Parking De Hoofdstad.

- Rond 19.30 uur Schoten worden gelost in de Lange Leidse­dwarsstraat. Op beelden op ­sociale media is te zien dat Peter R. de Vries gewond op de grond ligt.

- Rond 19.40 uur Via Burgernet verspreidt de politie een signalement van een vermoedelijke schutter.

- Rond 21.10 uur Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Ferd Grapperhaus zijn onderweg naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag voor spoedoverleg.

- Rond 21.10 uur Ook de Amsterdamse veiligheidsdriehoek is met spoed ­bijeengekomen.

- Rond 21.15 uur De politie bevestigt officieel dat het slachtoffer Peter R. de Vries is.

- Rond 23.10 uur Burgemeester Halsema zegt dat De Vries ‘vecht voor zijn leven’.

- Rond 23.15 uur Politie­commissaris Frank Paauw zegt dat drie verdachten zijn ­opgepakt, onder wie de ­vermoedelijke schut­ter. Hij werd met een andere verdachte aangehouden in de vermoedelijke vluchtauto.

- Rond 23.35 uur Rutte en Grapperhaus geven een persmoment namens het kabinet. Zij spreken van een ‘aanslag op de journalistieke vrijheid’ en ‘een zwarte dag’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden