Buurt geschokt om liquidatie advocaat Wiersum: ‘Ik sta te trillen op mijn benen’

null Beeld Hanneloes Pen
Beeld Hanneloes Pen

De buren van de woensdagochtend geliquideerde advocaat Derk Wiersum zijn geschokt. Veel van hen hoorden meerdere schoten, maar niemand heeft de schutter goed kunnen zien.

Meike van Herk en Hanneloes Pen

“Ik hoorde knallen en dacht dat het om een inbraak ging,” zegt buurtbewoner Arend Blok. Hij kende de 44-jarige advocaat die woensdagochtend is doodgeschoten op de Imstenrade goed. Hun kinderen zijn van dezelfde leeftijd en spelen regelmatig samen.

“Ik had geen seconde gedacht dat het schoten konden zijn. Pas toen mijn dochter naar buiten liep en zei dat de hele straat was afgezet met linten, wist ik dat het mis was.”

Blok zegt dat de vrouw van Wiersum al langer vreesde voor het leven van haar man. Wiersum was de advocaat van de kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces tegen de meest gezochte criminelen van Nederland: Ridouan Taghi en Said Razzouki. Blok: “Al een tijd reed ieder half uur een politieauto door de straat. Maar recent heb ik die surveillances niet meer gezien. En dan gebeurt dit.”

De wijde omtrek rondom de plaats delict is woensdagochtend afgezet. De politie is met speurhonden op zoek naar de verdachte die volgens getuigen te voet richting de Van Boshuizenstraat is gevlucht. Er wordt ook onderzoek gedaan naar hulzen en bandensporen.

Getuigen zeggen dat zij een jongeman van tussen de zestien en twintig jaar oud zagen wegrennen. Hij droeg zwarte kleding en had zijn capuchon over zijn hoofd.

Bescherming

De schutter haalde volgens hen twee of drie keer de trekker over. Een bewoner van de nabijgelegen bed-bad-broodopvang Van Walborg zegt wakker te zijn geworden door de knallen. “Ik schrok wakker door een hard geluid – ‘drrrr’, hoorde ik. Maar ik heb niets gezien.”

Drie collega-advocaten staan bij de rood-witte afzetlinten. Ze zijn na het horen van het nieuws naar de straat afgereisd en zeggen geschokt te zijn dat een ambtsgenoot ‘die gewoon zijn werk deed’ is doodgeschoten. Herman Loonstein: “Ik sta te trillen op mijn benen. Ik kende hem goed, hij was een uitstekende strafadvocaat.”

Loonstein spreekt van ‘een aanval op de rechtsstaat’. “Ik heb begrepen dat deze advocaat geen bescherming kreeg. Advocaten die zich met bepaalde strafzaken bezighouden, móeten bescherming krijgen.”

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden