Plus

Buschauffeur onder invloed van drugs slingerde vóór de trambotsing al

Een buschauffeur van Connexxion reed onder invloed van drugs achterop een stilstaande tram. Hij hoorde donderdagochtend een gevangenisstraf tegen zich eisen.

Marc Kruyswijk
Bij het ongeval raakten 14 mensen gewond. Beeld RV
Bij het ongeval raakten 14 mensen gewond.Beeld RV

Het was een enorme klap, dinsdagmiddag 4 mei 2018. De Connexxion-bus reed met een vaart van dertig, misschien wel veertig kilometer per uur op een halte van het Stadionplein op een stilstaande tram. Passagiers vlogen van hun stoelen. Volgens de bestuurder schoot de tram, met een ledig gewicht van 36 ton, ‘enkele meters naar voren’.

Voormalig buschauffeur Ismaël W. (28) stond donderdagochtend voor de rechter. Niet alleen vanwege het veroorzaken van het ongeval, waarbij twaalf mensen verwondingen opliepen, maar ook omdat uit bloedonderzoek was gebleken dat hij onder invloed was van verdovende middelen.

Nijkerk

Tegelijk moest W. ook verantwoording afleggen voor het feit dat hij later, terwijl zijn rijbewijs als was ingenomen, door de politie werd aangetroffen op de bestuurdersstoel in een auto met draaiende motor, de gordel omgegespt. Ook bij dit incident, dat plaatsvond in Nijkerk, werden er verdovende middelen in zijn bloed aangetroffen.

Omdat W. eerder werd veroordeeld wegens handel in drugs, een uitspraak waartegen hij in beroep is gegaan, rijst uit zijn zaak het beeld op van een onverbeterlijke drugsgebruiker en -handelaar. Reden voor de officier van justitie om een gevangenisstraf te eisen van vier maanden, een werkstraf van 100 uur en een rijverbod voor twee jaar.

Getuigenverklaringen van passagiers van de bus geven aan dat het niet goed ging met W., die middag voor Dodenherdenking. Zij verklaarden dat de chauffeur voorafgaand aan de botsing als slingerend zou hebben gereden, remde op plaatsen waar geen halte was en deed de deuren open op haltes waar niemand wilde uitstappen. Ook zou W. bij de halte VUMC over zijn stuur hebben gehangen. Een passagier: “Ik dacht dat hij onwel werd.”

‘Zonder remmen’

Op het Stadionplein reed hij volgens een aantal getuigen zonder te remmen af op de stilstaande tram. Andere getuigen verklaren dat de chauffeur wel zou hebben geremd, maar op beelden vanuit de bus zou daarvan niets te zien zijn geweest. Uit technisch onderzoek bleek ook dat er geen uitwijk- of remsporen waren. Direct na het ongeval verklaarde W. dat hij tussen de veertig en vijftig kilometer per uur reed.

W. veranderde zijn verklaring een aantal keer. Volgens hem had hij aan de lichten achterop de tram gezien dat deze aan het vertrekken was bij de halte, zei hij tijdens de zitting. “Ik besloot toen de bus te laten uitrollen, maar de tram remde opeens weer. Ik was ook afgeleid, want aan de andere kant van de straat zag ik net een collega langskomen op een fiets.”

Over het drugsgebruik bleek tijdens de zitting dat hij niet ‘de week ervoor’ een aantal keer flink had gefeest, maar zelfs nog de avond voor het ongeval. “Ik voelde me een beetje vaagjes, op 4 mei was ik niet helemaal top. Doordat ik tevoren drugs had gebruikt, had ik geen eetlust, dus ik had te weinig gegeten en hoofdpijn.” Later zei W., die ’s morgens ook nog een lastig gesprek had met zijn werkgever omdat hij vaak te laat kwam: “Ik had die dag beter niet kunnen gaan werken.”

‘Ik reed niet’

Over het feit dat hij later ondanks dat zijn rijbewijs was ingetrokken werd aangetroffen in een auto die midden op een straat in Nijkerk stond, was W. ontkennend. Hij zou met een vriend op zoek zijn geweest naar een feestje in Amersfoort. Dat hij achter het stuur zat, kwam doordat de vriend, die plots was verdwenen, de auto even had verlaten. “De verwarming van de auto aan mijn kant was stuk, dus toen ben ik even op zijn stoel gaan zitten. Zo trof de politie mij aan. Maar ik heb niet gereden.”

W. zei een eventuele straf te accepteren: “Als ik iets fout heb gedaan, moet er een straf tegenover staan.” Maar tegelijk verklaarde hij dat hij zich tegenwoordig niet meer bezighoudt met drugs en feestjes. De voormalige chauffeur, die sinds negen maanden vader is en is ingetrokken bij zijn vriendin, bezorgt maaltijden voor Uber Eats. Tegelijk bleek hij nog steeds onbereikbaar voor instanties: reclassering is, ondanks herhaalde verzoeken, niet met hem in contact kunnen komen.

De uitspraak volgt op 25 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden