Buschauffeur (67) in Nieuw-West mishandeld om verzoek mondkapje te dragen

De buschauffeur die dinsdagmiddag werd mishandeld, is aangevallen omdat hij een reiziger verzocht een mondkapje te dragen. Binnen het GVB is geschokt gereageerd op de mishandeling.

Marc Kruyswijk
null Beeld  GVB
Beeld GVB

De 67-jarige chauffeur is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels weer thuis. Volgens directeur Operatie en Techniek Mark Lohmeijer maakt hij het naar omstandigheden redelijk. “Hij is enorm aangedaan. Vanochtend doen wij samen met hem aangifte bij de politie, die dit zeer hoog opneemt.”

Lohmeijer zegt dat dergelijke agressie niet mag worden getolereerd. “Woorden schieten tekort om onze afschuw te benadrukken. In welke wereld zijn wij beland dat mensen met een publieke taak, mensen die gewoon hun werk doen, steeds kwetsbaarder worden vanwege de korte lontjes van anderen? Dit mogen wij nooit accepteren. Blijf van onze mensen af.”

Ontzetting

Ook elders reageerden bestuurders ontzet. Verkeerswethouder Sharon Dijksma en staatssecretaris Stientje van Veldhoven spraken hun afschuw uit over wat de chauffeur is aangedaan. Dijksma: ‘Blijf van onze mensen af! Dit vraagt om een ondubbelzinnig en hard antwoord op geweld jegens mensen in een publieke functie.’

Ook Claudia Zuiderwijk, die deze week begon als algemeen directeur van het GVB, spreekt van onacceptabel gedrag. “Ik kan de beelden nauwelijks uit mijn hoofd zetten. Onze mensen moeten te allen tijde hun werk veilig kunnen doen. Daar moeten we ons met z’n allen hard voor blijven maken.”

Wat er precies gebeurd is, is nog onderwerp van onderzoek door de politie. Op een Snapchat-filmpje dat terecht is gekomen bij GeenStijl, dat is gemaakt door een andere inzittende van de bus, is te zien dat een man die over zijn toeren is die chauffeur op de vloer van het gangpad smijt. Vervolgens gaat de man op de chauffeur staan. Het incident vond plaats rond 14.30 uur op lijn 21, die rijdt tussen CS en Geuzenveld in Nieuw-West.

Wettelijke plicht

Het is sinds corona een wettelijke verplichting om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Dat is gebaseerd op de Wet personenvervoer 2000. Hierin is onder andere bepaald dat iedereen verplicht is om aanwijzingen van vervoerders op te volgen ‘voor orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang’.

Het GVB heeft de afgelopen periode regelmatig te maken met reizigers die amok maken over het dragen van het mondkapje. Chauffeurs, bestuurders en conducteurs spreken reizigers erop aan, maar er wordt niet gehandhaafd. Als de veiligheid van andere reizigers in gevaar is, kan de GVB’er ervoor kiezen zijn voertuig stil te zetten en assistentie te laten komen. Dat is al regelmatig voorgekomen.

Volgens Lohmeijer moeten zijn collega’s dagelijks nog in discussie met reizigers die weigeren een mondkapje te dragen. “Het is een wettelijke plicht in het ov, de verantwoordelijkheid van de reiziger, en geen verzoek van de bestuurder. Zij doen gewoon hun werk. En dat moeten ze veilig kunnen doen.”

Reactie vakbond

“We zijn kwaad en geschrokken,” spreekt Gerrie Geldhof namens de sector. Hij is kaderlid bij de vakbond FNV en voorzitter van de ondernemingsraad van het GVB. “We hebben vaker te maken met agressie in het OV. Maar zoiets idioots, en dat om een mondkapje... Ik heb er goed de pest over in.”

Hoewel agressie tram- en buschauffeurs overal in de stad helaas niet vreemd is, spant buslijn 21 volgens Geldhof de kroon. “Er is altijd wat met die lijn”. Sinds de coronacrisis is dit alleen maar erger geworden, vertelt hij. “Doordat de voordeur van de bus dicht is, denken velen zwart te kunnen rijden. Ook leidt de mondkapjesplicht tot discussie en agressie.”

Volgens Geldhof is het cruciaal dat er meer toezicht in de buslijn komt. Om dit te bewerkstelligen is hij in gesprek met de bedrijfsleiding - al voor het incident van dinsdag. “Meerdere collega’s hebben al geroepen dat als er niet snel iets gebeurt, ze willen stoppen met rijden in bus 21. Ik begrijp ze goed.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden