Burgerinspectie de ‘Coronaatjes’ wil mensen herinneren aan de 1,5-meterregel

Een groep bezorgde Amsterdammers heeft zich verenigd als burgerinspectie om mensen te herinneren aan de 1,5-meterregel. De eerste actie van de ‘Coronaatjes’? Stickers plakken in de stad.

Op verschillende plekken in de stad hebben de Coronaatjes stickers geplakt.Beeld Paul Busker

“Onder het motto: als de overheid niet doet wat zij moet doen, of niet kán doen wat zij hoort te moeten, dan moeten burgers in actie komen,” aldus mede-initiatiefnemer en journalist Stella Braam. “We willen levens redden en voorkomen dat mensen ziek worden.”

Toen de ‘intelligente lockdown’ in Nederland begon, zag Braam dat de meeste mensen zich wel hielden aan de 1,5 meter afstand. “Maar het lijkt inmiddels alsof men vergeten is dat er nog zo iets als corona bestaat.”

Volgens Braam lijkt het erop dat de handhaving het niet aankan. “Het is misschien ook een te grote taak voor de handhavers om iedereen aan te spreken.” Daarom besloot Braam samen met een groepje mensen de burgerinspectie Covid-19 op te richten, kort gezegd de Coronaatjes. Hun eerste actie: stickers plakken.

‘Plakadvies’

Donderdag hebben ze de stickers voor het eerst geplakt, op verschillende plekken in de stad. “Bij het plakken kregen we veel bijval van mensen,” aldus Braam. Toch raadt de burgerinspectie mensen af om alleen te gaan plakken, want je weet nooit of mensen agressief zullen reageren. Andere tips van de inspectie, zogeheten ‘plakadvies’, staan op de websiteWaaronder, vanzelfsprekend: ‘houd anderhalve meter afstand’.

De Coronaatjes zeggen ‘nog meer activiteiten in petto’ te hebben, maar wat ze precies gaan doen, blijft voorlopig nog een geheim. Toch licht Braam alvast een tipje van de sluier: “We willen winkels gaan helpen om ervoor te zorgen dat mensen veilig kunnen winkelen.”

Voor nu bestaat de inspectie nog uit een klein groepje, maar Braam hoopt dat meer mensen zich erbij aansluiten. “Daarnaast zou het natuurlijk hartstikke leuk zijn als andere steden dit ook gaan doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden