Nieuws

Burgemeesters geven peptalk: ‘Lieve mensen, zet door!’

In en rond Amsterdam steken burgemeesters met een persoonlijke boodschap de bevolking een hart onder de riem. Dat gebeurt met een brief, een videoboodschap of een tweet.

Het Parool
Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Juist nu moeten we proberen sterk te zijn, de moed erin te houden en elkaar te steunen,” schrijft burgemeester Femke Halsema in een vrijdag verstuurde brief aan alle Amsterdammers.

De nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus drukken zwaar op het gemoed van veel inwoners. Dat is voor veel bestuurders, burgemeesters voorop, aanleiding om hun inwoners met een persoonlijke boodschap een hart onder de riem te steken.

Video

Dat gebeurt in vergelijkbare bewoordingen, maar wel op uiteenlopende wijze. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft gekozen voor een videoboodschap. “Ik wil dan ook een klemmend beroep op u doen om samen met mij ons samen te houden aan de regels,” zegt hij vanuit een stijlkamer van het provinciehuis in Haarlem. “Hoe sneller wij met elkaar het virus eronder kunnen krijgen hoe eerder we ook weer met elkaar de draad kunnen oppakken.”

In Zaanstad doet burgemeester Jan Hamming via Facebook een beroep op het spreekwoordelijk volhardende karakter van de streek. “Respect voor elkaar en omkijken naar elkaar is juist in deze tijd hard nodig. Wij Zaankanters hebben dat in ons dna, laten we in deze crisistijd onze ware aard tonen aan elkaar en schouder aan schouder staan in deze moeilijke periode.” Schouder aan schouder natuurlijk wel op anderhalve meter afstand en met een mondkapje.

Markernieuws

Waarnemend burgemeester in Waterland, Sicko Heldoorn, riep eerder in onder meer het Markernieuws de mensen op om de maatregelen te blijven naleven. “Jammer, maar geen knuffels en handen schudden en nog geen gezellige feestjes. We moeten hier samen doorheen. Met meer afstand zijn we dichter bij elkaar.” Collega Marianne Schuurmans in Haarlemmermeer sluit haar boodschap af met: “Enne... houd afstand! Nu! Morgen! Volgende week! Volgende maand... Sterkte!”

Het is duidelijk een tijd voor uitroeptekens. In Diemen schrijft burgemeester Erik Boog op Facebook: “Ik vertrouw erop dat we in Diemen er voor elkaar zijn en doorzetten. Zeker in lastige tijden als deze. Lieve mensen, wees alert en zet door. Het gaat ons lukken Diemen!” In het Weekblad voor Ouder-Amstel schrijft burgemeester Joyce Langenacker over de donkere wolken die letterlijk en figuurlijk boven de gemeente hangen. “Ik doe dus een meer dan dringend beroep op u om u aan de maatregelen te houden. We doen het immers ergens voor!”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden