Burgemeester verbiedt tijdens coronacrisis alle demonstraties op de Dam

Burgemeester Halsema heeft het besluit genomen alle demonstraties op de Dam voorlopig te verbieden. Het Museumplein is als alternatief gekozen, wel met de inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen die gelden voor de coronacrisis.

De drukke anti-racismedemonstratie op de Dam. Beeld ANP
De drukke anti-racismedemonstratie op de Dam.Beeld ANP

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan Hella Rottenberg, die donderdagavond een protest heeft georganiseerd tegen de weigering van Nederland om vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te nemen. Halsema heeft deze betoging verplaatst naar het Museumplein.

‘De Amsterdamse driehoek stelt echter vast dat demonstraties in deze periode van pandemie op deze specifieke locatie extra risico’s met zich meebrengen van spontane, ongewenste en ongeorganiseerde aanwas en vermenging van mensen waardoor de noodzakelijke en verplichte anderhalve meter niet ten alle tijden kan worden nageleefd,’ schrijft Halsema aan Rottenberg.

De organisatie van de betoging verwacht niet dat er meer dan honderd mensen op de demonstratie af komen. Sterker nog: voor het stille protest zijn slechts honderd mensen benaderd. Meer zijn er niet welkom. Om een afstand van anderhalve meter te garanderen zouden kruisen op de grond worden aangebracht.

Risico

De gemeente durft het risico echter niet aan. Bij de antiracismebetoging van maandag dacht zowel de politietop als de organisasatie dat er maar enkele honderden mensen zouden komen. Dat werden er ruim meer dan vijfduizend – met felle kritiek tot gevolg.

Woensdagavond werd ook in Rotterdam tegen racisme gedemonstreerd, waar het ook vrijwel onmogelijk bleek om de coronamaatregelen te handhaven. De actie werd vanwege de drukte vroegtijdig beëindigd.

Nauwe winkelstraten

Burgemeester Halsema wijst in de brief samen met de korpschef en de officier van justitie op de nauwe winkelstraten rond de Dam, de aantrekkingskracht van de attracties, terrassen en de aanwezigheid van forenzen als extra risico.

‘Als voorzitter van de Veiligheidsregio en als burgemeester van Amsterdam dien ik echter naast het belang van het beschermen van de grondwettelijke vrijheid van betogen, tevens de collectieve gezondheid van alle Amsterdammers en hun bezoekers. Daarbij geldt dat juist nu de overheid moet kunnen vertrouwen op goede informatie. Dat vertrouwen is er op het specifieke punt van het inschatten van het aantal aanwezigen op de Dam nu onvoldoende.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden