Nieuws

Burgemeester Oostzaan begint ambtstermijn met excuses

Een emmer ijskoud water in een warm bad: enkele oude tweets achtervolgden Marvin Polak (VVD) dinsdag bij zijn installatie als burgemeester van Oostzaan.

Patrick Meershoek
Marvin Polak, de nieuwe burgemeester van de gemeente Oostzaan. Beeld Gemeente Oostzaan
Marvin Polak, de nieuwe burgemeester van de gemeente Oostzaan.Beeld Gemeente Oostzaan

De installatie van een nieuwe burgemeester is doorgaans een feestelijke ceremonie waarbij alle partijen aangeven de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien. Het welkom van Marvin Polak in Oostzaan verliep dinsdag niet volgens dat draaiboek. De fractie van GroenLinks greep haar spreektijd aan om klip en klaar te laten weten dat Polak nooit unaniem zou zijn voorgedragen als de raad eerder kennis had kunnen nemen van een aantal in het verleden door hem verstuurde tweets.

De houding van GroenLinks laat zich begrijpen. Na de benoeming van de 43-jarige Polak doken oude berichten op waarin de nieuwe burgervader GroenLinks onder meer ‘een failliete partij’ noemt en leden van de partij associeert met het gedachtegoed van de NSB. De burgemeester voegde zich met een opgestoken duimpje ook bij het koor dat Sigrid Kaag in haar rol van minister van Buitenlandse Zaken ervan beschuldigde het terrorisme te subsidiëren. Datzelfde deed hij met een bericht waarin actrice Hannah Hoekstra voor ‘deuggleuf’ werd uitgemaakt.

Motie van wantrouwen

Namens GroenLinks vertelde Noah van Dansik dat de fractie een motie van wantrouwen had overwogen om de kersverse burgemeester mee te verwelkomen. “De heer Polak blijkt een bron van polarisatie te zijn in plaats van de verbindende rol die de gemeenteraad wenst,” werd een emmer ijskoud water leeggegoten in het warme bad. “Bestuurlijke integriteit is voor de gemeente Oostzaan heel belangrijk en de heer Polak geeft hier geen blijk van. De heer Polak heeft niet laten zien dat hij in zaken die hij zich persoonlijk zeer aantrekt met een koel hoofd kan blijven opereren.”

Welkom in Oostzaan. De vertrouwenscommissie probeerde er bij monde van Bart Baaten van de VVD nog iets feestelijks van te maken. Hij had de nieuwe burgemeester leren kennen als een authentiek persoon met een grote dosis humor en een prettige manier van communiceren. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk nam Polak in bescherming door in zijn toespraak te wijzen op de kwetsbaarheid en zichtbaarheid van bestuurders. “Elke uiting op sociale media kan later een effect krijgen dat niet is bedoeld of voorzien.”

Een kop koffie en een goed gesprek

De man in het middelpunt van de belangstelling nam de ambtsketen en de bloemen dankbaar in ontvangst en gaf er ‘oprechte excuses’ voor terug. Polak benadrukte dat uit de tweets een beeld van hem is ontstaan dat absoluut niet past bij de werkelijkheid, een vertrouwd verweer onder wilde twitteraars die ter verantwoording worden geroepen. “Ik ben opgevoed met het uitgangspunt respect te hebben voor alle personen, ongeacht hun standpunten of ideeën. Wie daaraan twijfelt, nodig ik graag uit voor een kop koffie en een goed gesprek.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden