Burgemeester mag hotel Parkview gesloten houden

De burgemeester mag hotel Parkview, waar begin deze maand voor de deur een explosief tot ontploffing kwam, gesloten houden. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter besloten.

Schade na een explosie in de Korte van Eeghenstraat. Beeld ANP

De explosie zorgde voor veel schade in de Korte van Eeghenstraat en veroorzaakte onrust in de buurt. Gasten moesten het hotel uit, omwonenden moesten tijdelijk hun huis verlaten. De recherche onderzoekt nog meerdere scenario’s, maar houdt er rekening mee dat de actie tegen het hotel gericht was.

Het was niet het eerste incident bij het hotel: vorig jaar werd er in de nacht van 23 op 24 oktober een handgranaat in de portiek van het hotel gegooid. De granaat ontplofte niet doordat het ontstekingsmechanisme niet goed werkte.

‘Geen verband’

Het hotel leverde volgens de burgemeester een ernstig gevaar op voor de openbare orde, waarop is besloten het hotel te sluiten. De eigenaar was het daar niet mee eens en spande daarom een kort geding aan. Volgens haar zou er geen verband tussen de verschillende explosieven zijn aangetoond en was de maatregel ‘onder deze omstandigheden niet evenredig’. Volgens de eigenaar is het allerminst zeker dat de aanslag eerder deze maand gericht was tegen het hotel. ‘Een sluiting van het hotel zou betekenen dat het hotel failliet gaat en dat personeel moet worden ontslagen.’

Volgens de burgemeester is, zo staat te lezen in het rechtbankverslag, van belang dat de rust in de straat terugkeert. ‘Buurtbewoners zijn verontrust en voelen zich onveilig.’ Ook weegt volgens de burgemeester mee dat bij de explosie slachtoffers hadden kunnen vallen en dat de sluiting nodig is voor politieonderzoek.

Het standpunt dat de eigenaar geen doelwit kan zijn van de aanslag veegt de rechter nu van tafel, gelet op het dossier met achtergrondinformatie van de politie. ‘Hoewel deze informatie geen hard bewijs oplevert dat de eigenaar of mensen in haar omgeving banden hebben met personen in criminele kringen, moet de politie hier wel onderzoek naar doen om een inschatting te maken van het risico op herhaling. De burgemeester heeft hiermee de sluiting voldoende gemotiveerd.’

‘Ik word afgeperst’

De 77-jarige eigenaresse van Hotel Parkview zegt dat ze al drie jaar onder druk wordt gezet om haar hotel in Zuid tegen een te lage prijs te verkopen. De politie werd pas de dag nadat door de burgemeester was besloten het hotel te sluiten ingelicht over de afpersing.

De politie en burgemeester zien in de sluiting van het hotel de enige manier om meer geweld te voorkomen. Ze vinden dat de hoteleigenaresse al veel eerder had moeten vertellen dat ze werd afgeperst. De recherche had de informatie kunnen meenemen in het onderzoek en de tweede levensgevaarlijke aanslag naast het hotel had mogelijk verijdeld kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden