Burgemeester Halsema over lockdown: dit is toch een klap

De lockdown die maandagavond werd aangekondigd door premier Rutte is volgens burgemeester Halsema onvermijdelijk, maar komt ook als een teleurstelling. ‘Het is toch een klap, je moet even verwerken dat je de komende tijd thuis zit en de stad stil zal zijn.’

Ruben Koops
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat zei de burgemeester in reactie op serie strenge maatregelen waartoe het kabinet heeft besloten. Halsema staat volledig achter de beslissing om het openbare leven praktisch stil te leggen, zegt ze. “Het hoofddoel hiervan is om de contacten tussen mensen zoveel mogelijk terug te dringen,” aldus Halsema. “In die contacten ontstaan de besmettingen, en daarom zijn zulke zware maatregelen nodig.”

Vooral voor jongeren vindt Halsema het een hard gelag. “Het is nu aan ouders, zoals ik, om de kinderen er doorheen te helpen. De hoop die ze hadden om in kerstvakantie vriendjes te zien of iets leuks te doen, zoals naar de bioscoop, is weggevallen. Meer dan een maand thuis, dat is voor hen écht pittig.” De burgemeester roept ouders ook op om een beetje extra geduld te hebben met pubers en jongeren.

De komende dagen komt de gemeente Amsterdam met een aangepaste handhavingsstrategie. Daarin moet duidelijk worden of handhavers eerst nog zullen waarschuwen bij het overtreden van de coronaregels, of direct overgaan tot het uitdelen van een boete. “De maatregelen zijn onvermijdelijk en die zullen we dus ook handhaven”, zegt Halsema alvast.

Burgemeester Halsema hoopt dat Amsterdammers zoveel mogelijk binnen blijven, zodat handhavers en de politie niet gedwongen worden om op te treden. “Blijf zoveel mogelijk binnen en ga alleen naar buiten voor een ommetje of een noodzakelijke boodschap. Glühweinroutes en dat soort vormen van vermaak mogen echt niet meer.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden