Nieuws

Burgemeester Halsema kijkt naar maatregelen ter bescherming ‘Lourdesgrot’ Oosterpark

Het Mariabeeldje in de replica van de Lourdesgrot in het Oosterpark, een Rijksmonument, moet daar terugkeren, vindt burgemeester Halsema. ‘Ik wil kijken of er maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat dit weer gebeurt.’

De Lourdesgrot voor en na de vernieling. Beeld Gerda van ’t Hoff
De Lourdesgrot voor en na de vernieling.Beeld Gerda van ’t Hoff

Dat zei de burgemeester woensdagmiddag in een debat met de raad. Het CDA had om opheldering gevraagd nadat het beeld begin mei was verdwenen. Hotel Arena, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud, wil geen aangifte doen omdat het de kans dat een dader wordt gevonden klein acht. Om die reden kan men daar een belletje van de burgemeester verwachten. “Ik zal hen manen om aangifte te doen. Ook al leidt dit niet tot het vinden van de dader, aangifte moet je altijd doen.”

De kunstenaar die eerder betrokken was bij het herstel van het beeld, zal gevraagd worden om een nieuw exemplaar te maken.

Tuinfolly

Aangezien het beeld vorig jaar ook al eens werd vernield en onthoofd werd teruggevonden op een nabijgelegen gazon, kijkt Halsema of veiligheidsmaatregelen nodig zijn. “Het Mariabeeld is voor vele mensen van grote betekenis en een plek van devotie. Dat mensen het in hun hoofd halen om te vernielen is slecht. (...) Ik wil kijken of er maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat dit weer gebeurt.”

Het is onbekend wanneer het Mariabeeld is gemaakt, maar sinds 2004 is het een Rijksmonument. Het betreft een zogeheten tuinfolly, een decoratief object, vertelde architectuurhistoricus Walther Schoonenberg eerder tegen Het Parool. De Lourdesgrot hoorde bij het Sint Elisabeth Gesticht, het voormalige katholieke verpleeghuis op de hoek van de Mauritskade en de ’s-Gravesandestraat, en refereert aan de katholieke bedevaartplaats Lourdes.

Het beeld is vanwege de bijzondere geschiedenis ‘een verborgen parel,’ volgens buurtbewoner Gerda van ’t Hoff – die de vernieling ervan begin mei constateerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden