Burgemeester Halsema: ‘Bas betaalde hoogste prijs voor zijn moed’

 Mensen hebben bloemen neergelegd bij de steiger waar Bas van Wijk werd doodgeschoten. Beeld Joris Van Gennip
Mensen hebben bloemen neergelegd bij de steiger waar Bas van Wijk werd doodgeschoten.Beeld Joris Van Gennip

Burgemeester Femke Halsema spreekt in een verklaring haar medeleven uit met de familie en vrienden van Bas van Wijk, die zaterdag werd doodgeschoten bij de Nieuwe Meer.

Bas Soetenhorst

‘Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van Bas van Wijk,’ aldus Halsema in een korte schriftelijke reactie. ‘Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed.’

Halsema noemt het ‘onverdraaglijk en intens verdrietig voor zijn familie en vrienden dat Bas zo gewelddadig uit hun midden is weggerukt’.

Ze stelt dat het politieonderzoek naar de dader de hoogste prioriteit heeft en dat de gemeente openstaat voor ‘een passende herdenking voor Bas’. Hierover zijn gesprekken gaande met de initiatiefnemers.

Horloge

Volgens ooggetuigen werd het 24-jarige slachtoffer doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van een vriend van hem werd gestolen. De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag in park De Oeverlanden, waar op dat moment honderden mensen picknickten, zwommen en lagen te zonnen. De dader maakte zich met vrienden vervolgens uit de voeten.

De politie heeft een oproep gedaan aan oog­getuigen om beelden van het incident af te staan. Meerdere getuigen zijn gesproken en rechercheurs zijn op zoek naar meer informatie over het motief. Het slachtoffer kwam uit Badhoevedorp en woonde in Haarlem.

Ophef sociale media

Het stadsbestuur van Haarlem zegt in een verklaring ‘erg aangeslagen’ te zijn over zijn dood. Burgemeester Jos Wienen heeft contact gehad met de vader van het slachtoffer. Het college wenst de familie ‘heel veel sterkte en kracht’ toe bij het verwerken van het verlies.

De schietpartij leidt tot vele reacties op sociale media, waar veel mensen menen dat de verontwaardiging over de gewelddadige dood van een witte Nederlander tot veel minder ophef leidt dan het politieoptreden in Amerika waardoor de zwarte George Floyd om het leven kwam. Ook PVV-leider Geert Wilders vraagt zich op Twitter af waar de ophef nu is.

De veronderstelling bij veel reacties is dat de dader een ‘getinte huidskleur’ heeft, waarover zich elkaar tegensprekende verhalen de ronde doen. De politie zal mogelijk in de loop van dinsdag met een nadere reactie komen over de toedracht van de schietpartij.

Voor zondag is een demonstratie aangekondigd op de Dam uit protest tegen het geweld. Ook is er een initiatief voor een herdenking van het slachtoffer. Bij dat laatste initiatief zal de ­gemeente zich mogelijk aansluiten, zo is de ­verwachting.

Bas van Wijk werd op de zwempier bij De ­Oeverlanden neergeschoten, vlak achter een speelgedeelte met een groot klimrek. Volgens ooggetuigen zagen ook veel kinderen hoe hij in elkaar zakte en bloedend op de grond lag. De ­paniek was groot, vertelde een vrouw kort na het incident.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden