Amsterdam Bewaar

Burgemeester: Complete aanpak radicalisering doorgelicht

Burgemeester Van der Laan toont zich schuldbewust over de gang van zaken.
Burgemeester Van der Laan toont zich schuldbewust over de gang van zaken. © ANP

Amsterdam gaat de door schandalen geplaagde afdeling radicalisering grondig reorganiseren. Burgemeester Van der Laan toont zich schuldbewust. 

Een taskforce moet, onder begeleiding van externe deskundigen, een antwoord bieden op de integriteitsschendingen en fraude.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad. Bovendien geeft hij toe dat het fraudegeval een dieper liggend probleem blootlegt.

'Onvoldoende professioneel'
"Een incident zoals dit raakt aan een dieper liggend probleem. De bedrijfsvoering binnen dit programma is niet op orde en de aansturing is lang onvoldoende professioneel geweest", erkent Van der Laan. Donderdag wordt in de gemeenteraad een spoeddebat gevoerd over de kwestie. 

"Hoe besteden we aan, hoe selecteren we partijen. Daar zijn regels voor, en die zijn niet consequent nageleefd, zonder dat dat opviel. Dat is ernstig."

Volgens de burgemeester heeft de belangenverstrengeling waarvoor de manager van het programma radicalisering Saadia a.-T. strafontslag heeft gekregen, verstrekkende gevolgen. a.-T. heeft al aangekondigd dat besluit aan te zullen vechten. 

Boetekleed
"Het zorgt niet alleen voor gevoelens van onveiligheid bij de ambtenaren, maar dreigt ook het gezag van alle betrokken partijen te ondermijnen, dat van de gemeente in het bijzonder. De gemeente verspeelt onnodig kostbaar vertrouwen dat de afgelopen jaren is opgebouwd."

Van der Laan steekt de hand in eigen boezem als het gaat om de misstanden. "De cultuur binnen het team en het netwerk is te gesloten en de aanpak is kwetsbaar geworden voor belangenverstrengeling en verwijten van vriendjespolitiek. Dat is iets dat de burgemeester zichzelf aanrekent."

Over het hoofd gezien
Van der Laan herhaalt zijn eerdere standpunt dat er dit jaar geen meldingen over radicalisering of islamitisch extremisme over het hoofd zijn gezien door de problemen op de afdeling. "Alle meldingen van 2017 zijn opnieuw in kaart gebracht. Hieruit zijn geen onregelmatigheden gebleken."

In het najaar van 2016 kreeg de gemeente twee meldingen over misstanden, waarna in februari van dit jaar een onderzoek is gestart naar Saadia a.-T.

Lees terug: Ontslag Saadia A.-T. legt onrust rondom radicalisering bloot

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.