Amsterdam Bewaar

Buizerd op dak van AMC tegen agressieve meeuwen

Pierre
Pierre © Dutchhuntingfalcons

Het AMC heeft een nieuwe beveiliger in dienst. Geen in zwart gehulde kleerkast, maar een buizerd genaamd Pierre. Hij moet een oplossing bieden tegen de agressieve meeuwen rondom het ziekenhuis.

Medewerkers en bezoekers van het AMC kunnen weer met een gerust hart naar buiten. Sinds een paar jaar hebben meeuwen de daken van het ziekenhuis in Zuidoost ontdekt als ideale broedplek, en dat zorgt nogal voor overlast.

De broedende meeuwen blijken namelijk een temperament te hebben en pikten vorig jaar al een aantal ongelukkige omstanders met hun snavel. Vooral de glazenwassers hebben het al een aantal keer moeten ontgelden, weet een woordvoerder van het AMC.

Afschrikken
Pierre, die dinsdag 'zijn eerste dienst' had, moet dat dit jaar voorkomen. Tot aan juni, het einde van het broedseizoen, vliegt hij elke dag onder toeziend oog van zijn vaste valkenier een paar uur boven het ziekenhuis. Zo moeten de meeuwen voldoende worden afgeschrikt om hun heil elders te zoeken.

"Hij heeft nadrukkelijk alleen een afschrikkende functie," zegt Ivo van Lanen, eigenaar van Dutchhuntingfalcons, waar Pierre vandaan komt. "Hij mag meeuwen niet aanvallen, en dat doet hij ook niet."

Als Pierre op de arm van zijn verzorger zit, zit er een lijn tussen die voorkomt dat de vogel er vandoor gaat. "Maar als hij vliegt is hij los." 

Volgende klus
Het is niet de enige klus van de vogelverschrikker. Behalve bij het AMC verjaagt de buizerd ook vogels bij bijvoorbeeld vuilverwerkingsbedrijven en fabrieken voor dierenvoer.

Van Lanen: "En nooit op vaste tijdstippen op dezelfde plek. We wisselen bewust af zodat er geen patroon in zit, dat hebben de vogels zo door. Meeuwen zijn heel slimme beesten. Wij moeten net iets slimmer zijn."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.