Buitenkraan voor huizen met loden leidingen in Noord

Door de coronacrisis kan woningcorporatie Ymere de loden waterleidingen die werden aangetroffen in woningen in Amsterdam-Noord nog niet vervangen. Bewoners kunnen binnenkort wel tijdelijk gebruik maken van een buitenkraan met schoon drinkwater.

Een paar keer per dag komen bewoners met hun pakken en flessen naar een pomp aan het Wognumerplantsoen in Nieuwendam. Ze tappen daar water om te drinken en hun eten mee te koken. Beeld Jean-Pierre Jans
Een paar keer per dag komen bewoners met hun pakken en flessen naar een pomp aan het Wognumerplantsoen in Nieuwendam. Ze tappen daar water om te drinken en hun eten mee te koken.Beeld Jean-Pierre Jans

In overleg met bewoners komt er indien mogelijk een buitenkraan bij de voordeur. Dit kraantje met een nieuwe leiding is aangesloten op de hoofdleiding van Waternet, dus het water loopt niet meer door loden leidingen.

‘Omdat de maatregelen van de overheid op 11 mei iets zijn versoepeld kunnen we meer werkzaamheden gaan oppakken. Vanaf eind mei gaan we weer langs bij bewoners,’ laat Ymere weten. Huisbezoek is met anderhalve meter afstand, en alleen als de bewoner het wil.

Bewoners van de tuindorpen kunnen ondertussen schoon water tappen bij watertappunten. Er komen drie watertappunten bij in Tuindorp Nieuwendam: aan de Watergangseweg, de Oosthuizenstraat en de Ilpendammerstraat.

In Tuindorp Buiksloot komt er een nieuw watertappunt bij het Hoekschewaardplein. De tappunten worden geplaatst door Waternet en blijven tenminste drie jaar beschikbaar. Het is nog niet bekend wanneer ze precies geplaatst worden.

Lood in drinkwater

Eind vorig jaar ontstonden grote zorgen over lood in het drinkwater toen in de tuindorpen van Noord onder honderden woningen nog loden leidingen bleken te liggen. Na een alarmerend rapport van de Gezondheidsraad sloeg de bezorgdheid over naar de rest van de stad. Vooral de waarschuwing dat lood het leervermogen kan schaden bij kinderen, maakte veel los.

Woningcorporatie Ymere, huurbaas of de voormalige eigenaar van veel woningen in de tuindorpen, kondigde aan overal de loden leidingen te vervangen. Tot het coronavirus ook hier roet in het eten gooide. Eerder dacht de woningcorporatie twee tot drie jaar nodig te hebben om overal het lood weg te halen, maar dat is vertraagd.

Hoe lang het vervangen van de leidingen nu gaat duren is onbekend. Ymere onderzoekt nog of een loodfilter een goede tijdelijke oplossing is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden