PlusInterview

Bubbels en tranen bij Monique Burger na doorstart De Nieuwe Boekhandel

Natuurlijk waren er bubbels, toen zaterdag bij sluitingstijd van De Nieuwe Boekhandel met weer 21 getekende ‘ledenovereenkomsten’ duidelijk was dat de winkel een doorstart zou krijgen als coöperatie. Maar daarna, zegt scheidend eigenaar Monique Burger (57) zondagmiddag, vloeiden ook tranen.

Marjolijn de Cocq
Het team van De Nieuwe Boekhandel in september 2019: Monique Burger, Brigitte Kalkhoven, Nicole Kaandorp en Bart Leemhuis. Beeld Hans van der Beek
Het team van De Nieuwe Boekhandel in september 2019: Monique Burger, Brigitte Kalkhoven, Nicole Kaandorp en Bart Leemhuis.Beeld Hans van der Beek

“Ik heb zo zitten janken gisteren. Het is zo hartverwarmend om te ervaren dat de winkel die ik altijd heb bedoeld als winkel voor en door de buurt, zo op handen wordt gedragen. En dat zoveel mensen er de investering van duizend euro per aandeel voor over hebben. Gisteren stonden de mensen nota bene in een rij buiten te wachten om aandeelhouder te kunnen worden in Coöperatie De Nieuwe Boekhandel.”

Vernieuwend

Burger, die tien jaar het gezicht van de winkel was en een adviserende rol blijft houden, hoopt dat de coöperatievorm ook een voorbeeld kan zijn voor andere boekwinkels die verandering willen of meer zekerheid nodig hebben. “Een aantal mensen die zijn ingestapt waren toch wel sceptisch of het zou lukken,” lacht Burger. “Die halen nu gelukkig bakzeil. Het is een zakelijk succes. Opzienbarend en vernieuwend.”

En vernieuwend, dat is wat haar tien jaar geleden voor ogen stond toen ze de Nieuwe Boekhandel begon aan de Bos En Lommerweg. “Zoals ik nu een nieuwe uitdaging zoek voor mezelf, zo wilde ik mezelf destijds ook uitdagen. Ik had me voorgenomen dat de winkel ook over tien jaar nog vernieuwend zou zijn. En voilà, we kunnen nu door met de coöperatie. Voor zover wij weten, is er slechts een andere, in Haren. Daar hebben we ook advies ingewonnen.”

Zaterdag waren 221 aandelen verkocht, het minimumaantal voor een doorstart was 160. Het goede nieuws komt voor Burger na een zwaar jaar. Vorige zomer ketste de voorgenomen verkoop van De Nieuwe Boekhandel onverwacht af en kregen zij en haar partner Chris van de Velde te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij overleed vorige maand. Ondanks zijn ziekbed bleef ze zich tot het uiterste inspannen voor de oprichting van de coöperatie.

“En nu is het waar, het gaat gewoon gebeuren. Hoe ik me voel? Blij, ongelovig. Nee, dat laatste is niet waar. Ik wist gewoon dat het zou gaan lukken. Ik had een rotsvast vertrouwen. Er waren zoveel mensen enthousiast over de plannen in de tijd dat we hier naartoe hebben gewerkt. Straks is er een winkel met zo’n tweehonderd mede-eigenaars. De winkel blijft gerund worden door de vakmensen, want boekverkopen is een vak. Maar dat team wordt ondersteund door een heel bijzondere groep vrijwilligers. Er zit zoveel expertise in, heel veel coöperanten willen iets inbrengen. En ze zijn straks allemaal ambassadeur voor De Nieuwe Boekhandel.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden