PlusAchtergrond

Brute overval in Noord: ‘Ik hoorde de schoten: popopopop’

Ongekende taferelen gisteren in Amsterdam-Noord en de landelijke omgeving: schietpartijen, brandende auto’s en grote groepen agenten die jagen op tien mannen na een overval. Eén verdachte liet het leven.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Onderzoek door de recherche in het weiland in Broek in Waterland waar schoten werden gewisseld.  Beeld Michel van Bergen
Onderzoek door de recherche in het weiland in Broek in Waterland waar schoten werden gewisseld.Beeld Michel van Bergen

De overval gistermiddag, door een groep van minstens tien mannen, was op de Meeuwenlaan in Noord. Bij de achtervolging schoten ze met automatische wapens op de politie. De politie vuurde terug. Een verdachte is overleden.

De politie achtervolgde de overvallers uiteindelijk tot in Broek in Waterland. Ook daar werd fors geschoten. In eerste instantie werden zes verdachten aangehouden, van wie twee gewond raakten. Later die middag werd nog één verdachte aangehouden op de A16 in de buurt van Kralingen. De opgepakte verdachten zijn allemaal Fransen en Belgen.

Of de dode man door een politiekogel was geraakt, kon de politie nog niet zeggen. Twee mannen zouden gisteren nog op de vlucht zijn. Een arrestatieteam was nog op zoek naar hen.

Voor zover bekend wilden de tien overvallers een geldtransportwagen van Brink’s beroven. De wagen ging naar binnen bij Schöne Edelmetaal, waar onder meer in goud wordt gehandeld. De overvallers waren uit op goud, zilver en juwelen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s, mogelijk zelfs 40 tot 50 miljoen. Het is niet bekend hoeveel is buitgemaakt.

De politie kreeg rond twee uur ’s middags de melding van een schietpartij en een overval bij Schöne aan de Meeuwenlaan. Een ooggetuige: “Ik ging mijn huis in en hoorde ‘popopo­pop’, ­er werd wel 15 keer geschoten. Binnen no time hing er een politiehelikopter boven mijn huis.”

Een vrouwelijke ooggetuige – haar naam is bekend bij de redactie – had net haar zoon van school gehaald toen ze over de Meeuwenlaan reed. “Ik zag voor mijn neus een politieauto komen aanrijden. Ze deden kogelvrije vesten aan, maar het leek nog even rustig. Direct daarna hoorden we zo’n tien schoten: bam, bam, bam! Ik zag een kerel staan met een bivakmuts op en iets wat op een AK-47 leek. Ik ben snel weggereden en zag een zee van zwaailichten erop afkomen.”

Een wonder

De verdachten vluchtten met een Porsche Cayenne en een Audi. De politie zette de achtervolging in, die via landweggetjes leidde naar Broek in Waterland. Er werd flink over en weer geschoten. Volgens een woordvoerder van de politie vuurden de daders de hele weg, ook over de smalle landweg, met automatische wapens. “Het is echt een wonder dat aan politiezijde geen slachtoffers zijn gevallen.”

Op een bewakingsfilmpje is te zien hoe rond kwart over twee een zwarte Renault Mégane een tuin in rijdt, de auto waar een deel van de mannen is ingestapt nadat ze de Porsche in brand hadden gestoken. Drie mannen stappen uit, een vierde man komt ook voorbij gerend. Ze rennen het aangrenzende weiland in, waar dan al een aantal anderen rennen, waarschijnlijk de verdachten uit de andere auto.

Even later rennen de mannen door het weiland, terwijl ze hevig worden beschoten door de politie. Intussen staan meerdere auto’s in brand in de berm. Een van de verdachten wordt dusdanig geraakt dat hij in het gras valt. Hij overlijdt.

Bijzonder gevaarlijk

Op beelden is te zien hoe de politie een verdachte, zichtbaar gewond, arresteert en hem met vijf man ondersteunt. “Een uitzonderlijke situatie die we maar eens in de zoveel jaren meemaken,” omschrijft de politiewoordvoerder de overval.

Het was ook een bijzonder gevaarlijke situatie voor ooggetuigen en omwonenden. “We zijn ook blij dat geen omstanders en bewoners gewond zijn geraakt. Ook de medewerkers van het waardetransport zijn ongedeerd.”

“Voor de grote aantallen politiemensen die erbij betrok­ken waren, is een debriefing geregeld; ze moeten hun emoties kwijt. Er is op hen geschoten en ze hebben zelf geschoten, dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten.”

Ook bewoners zijn geschrokken. “Het was heel heftig,” zegt een 38-jarige bewoonster van Broek in Waterland. “Eerst hoorde ik een politiehelikopter en sirenes. Dat horen we hier niet vaak. Toen keek ik achter uit het raam, en zag ik agenten met getrokken wapens door een weiland rennen. Er werd continu geschoten. Ik zag iemand vallen. Vervolgens stond heel de straat vol met politie. Ik zit hier nu nog met trillende handen.”

Stijnie Smit runt een computerwinkel in Broek met zicht op het weiland waar de verdachten liepen. “Er vlogen allemaal agenten het weiland in. We mochten niet naar buiten, de politie stuurde iedereen binnen. Ze hebben alle schuurtjes uitgekamd. Wij hebben de winkel maar op slot gedaan en de poorten dicht.”

- Beeld Jet de Nies
-Beeld Jet de Nies

Halsema trots op politie

Burgemeester Femke Halsema is trots op de politie. “Dit was een ongekend heftige overval met veel geweld. Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor het moedige politieoptreden. De agenten hebben bijzonder angstige momenten gekend. Ik leef ook mee met de chauffeurs van het geldtransport.”

“Het vuurwapengeweld moet een grote impact hebben gehad op omwonenden en bedrijven in Noord en in onze buurgemeente Broek in Waterland. Het wijkteam van de politie en ambtenaren van het stadsdeel zijn beschikbaar voor ondersteuning aan getuigen en voor omstanders met vragen of zorgen. Gelukkig zijn er geen burgerslachtoffers gevallen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden