Brutale overval in Noord: één dode, mogelijk miljoenenbuit

Een groep van minstens tien mannen heeft woensdagmiddag een geldtransportwagen overvallen in de Meeuwenlaan in Noord. Ze schoten met automatische wapens op de politie. De politie vuurde terug. Een verdachte is overleden.

Wouter Laumans en Paul Vugts

De politie achtervolgde de overvallers uiteindelijk tot in Broek in Waterland. Ook daar werd fors geschoten. In eerste instantie zijn vijf verdachten aangehouden, van wie er twee gewond raakten. Een zesde verdachte werd aangehouden bij een uitgebrand voertuig op de Overdiemerweg, later die middag werd nog één verdachte aangehouden op de A16 in de buurt van Kralingen. De opgepakte verdachten zijn allemaal Fransen en Belgen.

Of de overleden man door een politiekogel is geraakt, kan de politie niet zeggen. De Rijksrecherche doet onderzoek. Twee mannen zouden dus nog op de vlucht zijn. Zeker één zwaarbewapend arrestatieteam is nog op zoek naar hen. Politievoertuigen reden aan het eind van de middag nog af en aan.

Voor zover nu bekend wilden de tien overvallers een geldtransportwagen van Brink's beroven. De wagen ging naar binnen bij Schöne Edelmetaal, waar onder meer in goud wordt gehandeld. De overvallers waren uit op goud, zilver en juwelen ter waarde van tientallen miljoenen euro's, mogelijk zelfs 40 tot 50 miljoen. Het is nog niet bekend hoeveel daarvan daadwerkelijk is meegenomen.

De politie kreeg rond twee uur ’s middags een melding van een schietpartij en een overval aan de Meeuwenlaan in Noord, bij Schöne Edelmetaal. Een ooggetuige: “Ik ging mijn huis in en hoorde daarna ‘popopopop’, er werd wel 15 keer geschoten. Binnen no time hing er een politiehelikopter boven mijn huis.”

Een vrouwelijke ooggetuige, van wie de naam bekend is bij de redactie, had net haar zoon van school gehaald toen ze over de Meeuwenlaan reed. “Ik zag voor mijn neus een politieauto komen aanrijden. Ze deden kogelvrije vesten aan, maar het leek nog even rustig. Direct daarna hoorden we zo’n tien schoten: bam, bam, bam! Ik zag een kerel staan met een bivakmuts op en iets wat op een AK-47 leek. Ik ben snel weggereden en zag een zee van zwaailichten er op af komen.”

De verdachten vluchtten met een Porsche Cayenne en een Audi. De politie zette de achtervolging in, die via landweggetjes leidde naar Broek in Waterland. Er werd fors over en weer geschoten. Volgens een woordvoerder van de politie vuurden de daders de hele weg, ook over de smalle landweg, met automatische wapens op de politie. “Het is echt een wonder dat aan politiezijde geen slachtoffers zijn gevallen.”

Politie in Broek in Waterland Beeld -
Politie in Broek in WaterlandBeeld -

Auto in tuin

Op een bewakingsfilmpje is te zien hoe rond kwart over twee een zwarte Renault Mégane een tuin in rijdt, de auto waar een deel van de mannen is ingestapt nadat ze de Porsche in brand hadden gestoken. Drie mannen stappen uit, een vierde man komt ook voorbij gerend. Ze rennen het aangrenzende weiland in, waar dan al een aantal anderen, waarschijnlijk uit de andere auto, rennen.

Even later, zo blijkt uit andere beelden van bewoners, rennen de mannen door het weiland, terwijl ze hevig worden beschoten door de politie. Intussen staan meerdere auto’s in brand in de berm. Uiteindelijk wordt een van de verdachten dusdanig geraakt, dat hij op de grond in het weiland valt. Hij overlijdt.

Op beelden is te zien hoe de politie een verdachte, zichtbaar gewond, arresteert en hem met vijf man ondersteunt. “Een uitzonderlijke situatie die we maar eens in de zoveel jaren meemaken”, omschrijft de politiewoordvoerder de overval.

Het was ook een bijzonder gevaarlijke situatie voor ooggetuigen en omwonenden. “We zijn blij dat er geen politiemensen gewond zijn geraakt, maar ook geen omstanders en bewoners. Ook de medewerkers van het waardetransport zijn niet gewond geraakt, die zijn natuurlijk wel ontzettend geschrokken.”

De woordvoerder vervolgt: “De grote aantallen politiemensen die erbij betrokken waren zijn nu aan het debriefen en moeten ook allemaal hun emoties kwijt. Want er is op hen geschoten en ze hebben zelf geschoten, dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten.”

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar Broek in Waterland, rechts een uitgebrande auto. Beeld Paul Vugts
Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar Broek in Waterland, rechts een uitgebrande auto.Beeld Paul Vugts

Geschrokken

Ook bewoners zijn geschrokken. “Het was heel heftig,” zegt een 38-jarige bewoonster van Broek in Waterland. “Eerst hoorde ik een politiehelikopter en sirenes. Dat horen we hier niet vaak. Toen keek ik achter uit het raam, en zag ik agenten met getrokken wapens door een weiland rennen. Er werd continu geschoten. Ik zag iemand vallen. Vervolgens stond heel de straat vol met politie. Ik moest snel naar binnen, want er werd geschoten, zeiden ze. Ik zit hier nu nog met trillende handen.”

Stijnie Smit runt een computerwinkel in Broek in Waterland met zicht op het weiland waar de verdachten vermoedelijk in zijn gevlucht. “Er vlogen allemaal politieagenten het weiland in. We mochten niet naar buiten, de politie heeft iedereen uit de buurt naar binnen gestuurd. Ze hebben alle schuurtjes uitgekamd. Wij hebben de winkel maar op slot gedaan en de poorten dicht.”

Voor alle ooggetuigen en bewoners van huizen die door de beschietingen zijn geraakt, is slachtofferhulp beschikbaar.

Het parkeerterrein voor instagrammuseum Wondr Experience aan de Meeuwenlaan, waar het schieten tijdens de overval begon, ligt bezaaid met plastic kapjes die de forensische recherche over sporen zet, zoals kogelhulzen. De recherche deed aan het eind van de middag nog volop onderzoek.

Halsema: “Ongekend heftige overval”
“Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor het moedige politieoptreden”, zei burgemeester Femke Halsema. “De agenten hebben bijzonder angstige momenten gekend. Ik leef ook mee met de chauffeurs van het waardetransport. Dit was een ongekend heftige overval met veel geweld.”

Buurtwerkers gaan vanavond de straat op om contact te leggen met omwonenden die geconfronteerd werden met het geweld, zegt Halsema. “Het vuurwapengeweld moet een grote impact hebben gehad op omwonenden en bedrijven in Noord en in onze buurgemeente Broek in Waterland. Het wijkteam van de politie en ambtenaren van het stadsdeel zijn beschikbaar voor ondersteuning aan getuigen en voor omstanders met vragen of zorgen. Gelukkig zijn er geen burgerslachtoffers gevallen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Auto's gaan in vlammen op in Broek in Waterland, waar de achtervolging eindigde. Beeld
Auto's gaan in vlammen op in Broek in Waterland, waar de achtervolging eindigde.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden