Amsterdam Bewaar

Broodjeszaak Sal Meijer gaat na 58 jaar deuren sluiten

Maurits en Marjan Blog-Meijer namen de zaak in 1981 van hun (schoon)vader over.
Maurits en Marjan Blog-Meijer namen de zaak in 1981 van hun (schoon)vader over. © Marc Driessen

De beroemde koosjere broodjeszaak Sal Meijer aan de Scheldestraat in Zuid gaat per 31 december de deuren sluiten. Er wordt nog gekeken naar een mogelijke doorstart op een andere locatie.

Legendarisch

In 2007, toen de winkel 50 jaar bestond, schreef verslaggever Hanneloes Pen een reportage over de beroemde broodjeszaak: de verhalen over Sal Meijer zijn legendarisch
.

Waarom Sal Meijer de deuren gaat sluiten, wordt later deze week bekend.

De sandwichshop ontstond oorspronkelijk in 1957 toen Sal Meijer restaurant Quirios op de Jodenbreestraat overnam. De panden aan de Jodenbreestraat werden echter allemaal afgebroken, omdat de gemeente er een weg wilde aanleggen.

In 1964 besluit Sal Meijer daarom te verhuizen naar de Nieuwmarkt 13. In 1981 vond hij het mooi geweest. De zaak werd opgesplitst in een broodjeszaak en een slagerij. Zoon Nico nam de slagerij voor zijn rekening, schoonzoon Maurits Blog de broodjeszaak. Blog besluit na een jaar op de Nieuwmarkt te verhuizen naar de Scheldestraat, iets wat Nico al eerder deed. 

De broodjes ossenworst, half om en de viskoekjes, maar ook de sfeer van broodjeszaak Sal Meijer zijn beroemd in Amsterdam en omstreken.