Bronzen vingertje voor Nel de Jager ‘waar iedereen lekker over struikelt’

Een grafsteen hoefde ze niet, zei oud-straatmanager Nel de Jager vlak voor haar overlijden in Het Parool. ‘Doe mij maar een bronzen vingertje dat uitsteekt op de Eenhoornsluis waar iedereen lekker over struikelt.’ Dat eerbetoon is er nu.

Het bronzen ‘struikelvingertje’ steekt uit op Eenhoornsluis. Beeld Nina Schollaardt
Het bronzen ‘struikelvingertje’ steekt uit op Eenhoornsluis.Beeld Nina Schollaardt

De Jager overleed in 2019 na een ziekbed. Als oud-straatmanager van de Haarlemmerstraat en -dijk was ze nauw betrokken bij de opbloei van de Haarlemmerbuurt. Ze hield zich bezig met de winkels en verhuurders, en zorgde ervoor dat de sterk verloederde Haarlemmerstraat en -dijk in 2012 tot de leukste winkelstraat van Nederland werd benoemd.

Haar priemende vingertje is nu vereeuwigd op de Eenhoornsluis. De kunstenaar die het initiatief nam, blijft graag anoniem. “Hij heeft heel goede en dierbare herinneringen aan Nel,” vertelt Sheila Prommenschenckel, de huidige straatmanager. “Vanochtend vroeg hebben we het om 7.00 uur geplaatst. We hebben het niet bij de gemeente aangevraagd, dit is een beetje een illegale guerrilla-actie. Dat past goed bij Nel.”

Warm hart

De Jager leeft nog altijd voort in de stad en onder de winkeliersvereniging. Ze kwam vaak op de straat, bemoeide zich met ondernemingen en zorgde ervoor dat die terecht konden in leegstaande panden. Het kunstwerk heeft al veel reacties gehad van vrienden, nabestaanden en kennissen. “Velen dragen haar een warm hart toe, ze is heel belangrijk geweest voor de buurt.”

Of het eerbetoon mag blijven staan, is afwachten. Vooralsnog is het bronzen vingertje te bewonderen op de Eenhoornsluis. Oppassen om te struikelen hoeven de voorbijgangers gelukkig niet. Prommenschenckel, lachend: “We hebben ’m wel een beetje aan de zijkant geplaatst.”

Het bronzen vingertje van Nel de Jager. Beeld Nina Schollaardt
Het bronzen vingertje van Nel de Jager.Beeld Nina Schollaardt
 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden